ПЕТЪР РАЙЧЕВ ДАРЯВА ЗА ДЕЦАТА В МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРИЕТО

2021 - Варненската опера на 74

Спомен от Петър Райчев, споделен в интервю за в. „Зора”.

След продължителен гастрол из Европа, завърнал се в София, бях поканен от министрите Мушанов и Бобчев да участвам в благотворителен концерт за Славянското дружество.

- Съгласен съм, дами и господа, отговорих, но ако за всеки от три номера, които искате да изпълня, ще трябва да ми заплатите по 10 000 лева.

- Как така, маестро Райчев, нали концертът ще бъде благотворителен, без хонорар?

- Именно затова, защото от Славянското дружество се възползва само правителството. А когато помолих за стипендия за обучението си в чужбина, ми беше отказано.

 

Тогава дамите и господата, макар и доста озадачени, се съгласиха. Всеки пак, бях обявен на афиша и промяната щеше да се приеме скандално. Изпях трите оперни арии и получих поисканите от мен 30 000 лева. Голяма сума! Когато ги взех, веднага ги върнах и на мига написах чек със заявката да се внесат веднага в бюджета за благотворителна цел за децата в Македония и Беломорието, като добавих:

- И така дами и господа, значи, когато някой търговец, фабрикант и не дай Боже, някой политик като вас, се пресрами и внесе някакви си 200-300 лева, целият печат гръмва и започва да ви хвали, а когато артистът Петър Райчев, както често ми се случва, пее безплатно за разни каузи, нито дума!

Да, така е в нашата бедна България!...”

PS Благодарност на Огнян Стамболиев за предоставения текст.

Снимката е предоставена с любезното съдействие на режисьора Петър Райчев, внук на певеца Петър Райчев и син на диригента Руслан Райчев.

 

 

TOP