ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 02 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  "Магьосникът от Оз" от 6 декември се измества на 23 февруари
  Уважаеми зрители, Мюзикълът "Магьосникът от Оз", с участието на Варненската детско-юношеска...
  Read More +
 • МАЕСТРА НИКОЛЕТА КОНТИ, ДИРИЖИРАЛА ПРЕСТИЖНИ ОРКЕСТРИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ДЕБЮТИРА КАТО СИМФОНИЧЕН ДИРИГЕНТ ВЪВ ВАРНА
  02 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  МАЕСТРА НИКОЛЕТА КОНТИ, ДИРИЖИРАЛА ПРЕСТИЖНИ ОРКЕСТРИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ДЕБЮТИРА КАТО СИМФОНИЧЕН ДИРИГЕНТ ВЪВ ВАРНА
  Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на...
  Read More +
 • ПРЕМИЕРА НА „ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ“ ОТ НАЙДЕН ТОДОРОВ
  01 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ“ ОТ НАЙДЕН ТОДОРОВ
  17 декември, 17.00, Сцена Ротонда, Варненска опера На 17 декември, 17.00, Сцена Ротонда, преди...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ИЗЧИСТЕН, ОСТЪР И ПРОБЛЯСКВАЩ КАТО МАЛКА ДАМСКА КАМА

Йоана Железчева пред Виолета Тончева за работата си над вокалния образ на Турандот преди дебюта й в едноименната опера на Пучини на сцената на Държавна опера Варна; за Гена Димитрова като най-добрата Турандот, партньорите на сцената и защо дължи любовта си към операта на Варненската опера.

„Турандот“ - 13 ноември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Какво представлява за теб ролята на Турандот?

В личното ми израстване като солист с тази роля прескачам няколко стъпала. „Турандот“ е една от най-често изпълняваните творби на Пучини, защото е колоритна и много се харесва на публиката. Винаги, когато се ражда нова Турандот, оперната действителност се променя. Турандот е една от най-трудните роли за драматичен сопран в оперната литература, може би дори най-трудната. Тя изисква специална постановка във вокален аспект и пълнокръвно артистично превъплъщение. За да пееш добре тази роля, е нужен най-напред, разбира се, гласът на Турандот, но оттам нататък трябва да преодолееш многобройните препятствия в изграждането на партията и образа.

 

Няма нужда да питам кой е твоят образец за Турандот...

Най-добрата Турандот е Гена Димитрова. Тя е не само мой личен образец, тя е образец в световен мащаб и гордост за нас, българите. Турандот и Гена вървят заедно. Има и други певици, които пеят Турандот, но когато стане въпрос за тази роля, в съзнанието на всички изниква образът на Гена Димитрова. Аз винаги си представям един неин спектакъл в Арена ди Верона, когато невероятните й до-та се извисяват мощно над оркестъра и сякаш политат. Малко са певците, които умеят като нея така добре да боравят с окраската на гласа си, че да променят тембровото си звучене според ролята.

Много се радвам се, че ръководството на Държавна опера Варна ми предложи да дебютирам в ролята на Турандот. Благодарна съм за този шанс и по друга причина. Първият ми досег с операта въобще е свързан с Варна. Аз съм от Шумен и от училище ни заведоха на екскурзия и на опера във Варна, гледахме „Кармен“. И аз се влюбих завинаги в операта, благодарение на Варненската опера. Затова за мен е специален знак, че сега тъкмо Варненската опера ми дава  възможност да дебютирам като Турандот – ролята, за която отдавна мечтая и с която отдавна се занимавам. Вярвам в моята Турандот, която ще се роди на сцената на Варненската опера.

Сигурно ще бъде така, още повече че имаш великолепни партньори като Иван Момиров в ролята на Калаф и Мария Павлова, която ще дебютира в ролята на Лиу.

О, да, така е. Добрите партньори на сцената са изключително важни. Много обичам Иван Момиров, познаваме се отдавна, пели сме заедно в „Мадам Бътерфлай“ и в други спектакли. Приятно ми е, че ще си партнирам и с Мария Павлова, една от талантливите млади солистки на Варненската опера.

Да добавим маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, който e главен гост диригент на фондация „Пучини“.

Маестрото е много добър диригент, емоционален и енергичен, надявам се и на неговата подкрепа за голямото предизвикателство Турандот, връх за всеки драматичен сопран.

Каква искаш да бъде твоята Турандот?

Искам вокалният образ да е изчистен, остър и пробляскващ като малка дамска кама.

 

 ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА завършва ДМА "Проф. Панчо Владигеров" през 2002 г. Веднага след това дебютира в "Андре Шение" на Умберто Джордано на сцената на Софийска опера и балет. Следват участия в множество продукции на Софийската опера, в спектаклите на "Макбет", "Фауст", "Отело", "Кармен", "Лучия ди Ламермур", "Сватбата на Фигаро" в ролите на Зибел, Керубино и др. През 2002 г. печели специалната награда на конкурса за млади оперни певци "Пълдин", през 2006 г. печели първа награда наконкурса за певци "Христо Бръмбаров" и втора награда от конкурса "Гена Димитрова". Следва дебют на сцената на оперния театър в Бургас в ролята на Амелия от "Бал с маски" на Верди. В репертоара й влизат Сантуца от "Селска чест" на Маскани, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет в "Макбет", Абигайл от "Набуко" Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди, Мадам Бътърфлай на Пучини, Норма от “Норма“ на Белини и др. На сцената на Държавна опера Варна на 13 ноември 2021 г. ще дебютира и в ролята на Турандот от „Турандот“ на Пучини.

TOP