Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021 18 юни, 21.00, ОСНОВНА, СЦЕНА Илина...
  Read More +
 • „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  Музикално-историческа разходка в концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за...
  Read More +
 • ИЛИНА МИХАЙЛОВА И ДЕЯН ВАЧКОВ ВЪВ FÊTE DE LA MUSIQUE – ВАРНА 2021
  16 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  ИЛИНА МИХАЙЛОВА И ДЕЯН ВАЧКОВ ВЪВ FÊTE DE LA MUSIQUE – ВАРНА 2021
  21 юни, 18.00, Сцена Раковина – Международен ден на музиката, Варна 2021 Идеята за Fête de la...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

РАЗЛИЧНОТО ДА НЕ СТАВА САМОЦЕЛ

Солистът на Държавна опера Варна СВИЛЕН НИКОЛОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дебюта си в ролята на Набуко, характеристиките на персонажа, как да бъдеш верен на автора и същевременно различен, също за респекта към Кузман Попов и неговата постановка 

18 март, 19.00, Основна сцена

Към богатия си репертоар добавяш поредната значима роля – Набуко...

Харесвам ролята на Набуко. Тя е от централните, знакови роли в баритоновия репертоар. Още с първите си стъпки на сцената, всеки баритон мечтае за тази роля. Всички най-големи баритони са оставили своята интерпретация на Набуко. Виждайки дори само името на Верди в афиша, публиката вече знае, че я очаква истинско преживяване. Тя познава и „Набуко“ с прекрасните арии на солистите и на хора, който също е основно действащо лице в творбата.

 

Верди, казват, пише удобно за солистите, но дали има предпочитани гласове?

Верди отдава дължимото на всички гласове – и на мецосопрана, и на сопрана, и на тенора, и на баритона, и на баса. Не дискриминира никого, така да се каже. За разлика например от Пучини. Той също пише прекрасна музика, но предпочита тенора и сопрана. В тях влага всичко най-важно, докато на останалите гласове отрежда обслужваща роля.

Драматичен образ е този Набуко...

Образът на Набуко не е еднопланов и еднотипен, търпи развитие. Понеже харесвам заглавието, често присъствах на репетициите с Кузман Попов на „Набуко“, макар да не съм бил част от състава. Интересно ми беше да наблюдавам как режисьорът поставя творбата, на какви детайли набляга. Всичко това сега ми е от полза, но безкрайно съжалявам, че не можах да изработя ролята със самия него. 

На какво държеше Кузман Попов в образа на „Набуко“?

Държеше да се покаже трансформацията на Набуко от военноначалник и завоевател в един съвсем различен човек. Непримиримият войн, който претърпява катарзис и става смирен слуга на бог. У него съзряват нови качества като съчувствие, толерантност, обич към ближния, към различния. „Набуко“ отправя хубави послания и към днешния ден.

С какво твоя Набуко ще бъде по-различен?

Надявам се да не бъда прекалено различен, а по-скоро достоверен. За мен е важно достоверно да пресъздам образа, прекарвайки го през ума и сърцето, дори физически през тялото си.

Прекарвайки през себе си ролята, ти я осмисляш и тя неминуемо става различна. Няма как различни артисти да интерпретират по един и същ начин дадена роля. Да, търсенето на различното е цел, но не бива да става самоцел. Това води до излишна оригиналност. Трябва да останем верни на автора.

Познаваш екипа, неведнъж си пял с всеки от тях в други заглавия...

Димитринка Райчева изпълнява Абигайл, Даниела Дякова е Фенена, Евгений Станимиров – Закария. Ще се постарая и аз да съм на нужното ниво в този великолепен състав. Много работих над ролята на Набуко и се надявам да го покажа достойно на сцената. Благодарен съм на колегите, които ми помогнаха в музикално и актьорско отношение. Имайки предвид липсата на Кузман Попов, се налага да работим изключително отговорно. Искаме да запазим неговата постановка такава, каквато той я създаде. Аз също чувствам това като голяма отговорност.

Кузман Попов обичаше тази своя постановка...

Затова и подхождаме с респект към нея. Но не само ние, публиката също я харесва. „Набуко“ на Кузман Попов е една от емблематичните постановки на Варненската опера, която продължава да жъне успехи на различни сцени у нас и в чужбина.

 

„НАБУКО"

18 март 2021, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

Опера от Джузепе Верди

Диригент Григор Паликаров

Постановка Кузман Попов

В ролите:

НАБУКО - Свилен Николов

ИЗМАЕЛ - Пламен Райков

ЗАКАРИЯ - Евгений Станимиров

АБИГАИЛ - Димитринка Райчева

ФЕНЕНА - Даниела Дякова

ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров

АБДАЛО - Христо Ганевски

АННА - Галина Великова

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP