МЕСЕЧНА ПРОГРАМА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">МЕСЕЧНА ПРОГРАМА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПОКЛОН НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА ПРЕД ГЕНА ДИМИТРОВА С „МАКБЕТ“
  07 Май 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПОКЛОН НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА ПРЕД ГЕНА ДИМИТРОВА С „МАКБЕТ“
  80 години от рождението на великата певица 7 май 2021, 19.00, Държавна опера Варна Диригент...
  Read More +
 • 100 години от рождението на Лиляна Анастасова, първата прима на Варненската опера
  30 Април 2021 by MIro, in Актуални новини
  100 години от рождението на Лиляна Анастасова, първата прима на Варненската опера
  На 29 април 2021 г. отбелязваме 100 години от рождението на Лиляна Анастасова (29.04.1921,...
  Read More +
 • НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2021
  29 Април 2021 by MIro, in Актуални новини
  НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2021
  11 юни – 25 август 2021, 21.00, XII Опера в Летния театър 21 представления през 2021 година...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ЕСМЕРАЛДА И КВАЗИМОДО ALIAS ЛИЛИЯ И ВЕЛИН В „ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА“

ЛИЛИЯ ИЛИЕВА и ВЕЛИН МИХАЙЛОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за силната им емоционална връзка с Есмералда и Квазимодо от мюзикъла „Парижката Света Богородица“, за намесата на героите в живота им и за изкуството по време на Covid

Лилия и Велин, неразделни в живота и на сцената, влюбени в живота и в мюзикъла, в „Парижката Света Богородица“ се чувствате съвсем в своя територия. 

Лилия: Точно така. За мен този мюзикъл е поредната мечта, малко са думите, за да опиша какво чувствам. „Парижката Света Богородица“ е един от най красивите мюзикъли, създавани някога и аз съм невероятно щастлива, че играя ролята на Есмералда.

Велин: И аз изпитвам същите чувства. Да играеш в мюзикъла „Парижката Света Богородица“, това е истински шанс. Мисля, че няма артист, който не би искал да изиграе Квазимодо.

 

Как виждате вашите герои Есмералда и Квазимодо?

Лилия: Страшно много обичам това момиче, което жадува да опознае света и любовта, но срещата с нея й коства живота. Изляза ли на сцената, аз не съм Лилия, аз съм Есмералда, живея като Есмералда и изпитвам  всички емоции на моята Есмералда.

Велин: Не лесно да пресъздадеш образа на Квазимодо, един добър човек с тяло на урод – особеност, която създава допълнителни проблеми за певеца при движението на сцената. Трудна и неудобна за пеене, тази роля дойде в един труден житейски момент за мен, така че влагам в нея максимума от себе си.  

Няма как да не сте гледали френския мюзикъл, чието DVD изпреварва по продажби блокбастъри като "Батман" и "Игра на тронове". Но дали познавате филмите по същия сюжет с Антъни Куин и Джина Лолобриджида или с Антъни Хопкинс и Салма Хайек? 

Лилия: По принцип, винаги в началото на репетиционния процес се запознавам с възможно най-много материали по темата. Но след това се дистанцирам, за да работя самостойно и да създам свой образ на героинята.

Велин: По същия  начин подхождам и аз. Не бих си помислил дори да се сравнявам с такива велики и неповторими артисти, каквито виждаме на филмовия екран, а също и във френската версия на мюзикъла „Парижката Света Богородица“. Ние предлагаме нашата интерпретация и се надяваме, че тя ще допадне на публиката.

Героите намесват ли се в личните ви взаимоотношения?

Лилия: В репетиционния процес често се появяват шеги, които пренасяме в живота. Това е естествено, защото ти толкова добре познаваш персонажа, той се е сраснал с теб, така че няма как да не го припознаваш в себе си и обратно. Ако се различавам от героинята си по много неща,то откривам и други неща, по които си приличаме. Но независимо от приликите и разликите, аз я обиквам безрезервно и влагам целия си опит и всичките си умения, за да стане тя истинска. Когато съм цял ден на репетиция и живея непрекъснато с образа, сляза ли от сцената, особено след премиера, трудно се откъсвам, трудно излизам от чуждия живот. Часове след спектакъла се чувствам толкова емоционално изхабена, че не мога да реагирам адекватно и ми отнема известно време, за да се върна към действителността и отново да съм си аз.

Велин: В подкрепа на казаното от Лилия, бих добавил, че емоционалната ни връзка с „Парижката Света Богородица“ е особено силна. Сюжетът по романа на Виктор Юго и този мюзикъл докосват най-дълбоките струни на човешката душа и ако понякога отронваме сълзи на сцената, те са истински.

На премиерата видях сълзи и в очите на зрителите. Дали изкуството по време на Covid е по-различно?  

Лилия: Осъзнавам все по-ясно, че изкуството е начин на живот, начин на съществуване. То дава привилегията да живееш в едно по-добро място, да бъдеш по-емоционален, да раздаваш себе си. Covid ни показа, че можем да преодоляваме трудностите по-лесно с изкуство. То е животоспасяващо не по-малко от всички лекарства. Имаме нужда от изкуство, защото то ни прави щастливи, а ние имаме нужда от щастие.

Велин: От историята знаем, че по време на най-големи кризи, дори на война, хората са намирали време за изкуство. То е с нас и в Ковид пандемията, за да ни направи по-разбиращи, по-толерантни, по-добри хора.

 

ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА

21 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1

Музика Рикардо Кочанте

Оркестрация Данко Йорданов

Текст Люк Пламондон

Превод Лилия Бонева

Режисьор Петко Бонев

Диригент Страцимир Павлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Станислава Томова

3D mapping Elektrick.Me

В ролите:

ЕСМЕРАЛДА - Лилия Илиева

КВАЗИМОДО - Велин Михайлов

ФЕБ ДЬО ШАТОПЕР - Борислав Веженов

ФЛЬОР ДЬО ЛИС ДЬО ГОНДЕЛЬОР - Мария Павлова

КЛОПЕН ТРУЙФЛУ - Николай Колев

 Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

 

БИЛЕТНИ КАСИ:

 

ТМПЦ Варна, пл. „Независимост” 1:

пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30. В дни със спектакли пон-пет 11:00–13:30 и 14:30-19:00; съб-нед 11:00-16:00. В дни със спектакли съб-нед 14:00.-19:00. Тел. 052 665 022; Заявки тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център:

Всеки ден 10:00-21:00, почивка 14.00-14,30 и 16:30-17:00, тел. 052 685 214.

Билети и в онлайн мрежите на:

EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и ФКЦ: https://fccvarna.bg/

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP