ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

БАЛЕТЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ЗАВЛАДЯ ПАРИЖ!

От Duda Tawil (журналист, кореспондент на PTT във Франция,  по покана на APE – Association de la Presse Étrangere)

Точно когато решим, че класическият балет вече е дал на света, каквото е могъл, се появява Държавна опера Варна от България с хореограф Сергей Бобров и покорява парижката публика в продължение на три дни с една от най-великите танцови класики – „Лебедово езеро“.

Многонационалната танцова трупа гастролира в Англия и във Франция. Сергей Бобров, който е с над 20–годишен опит на сцената на Болшой театър и е от руски произход, умишлено е избрал да представи оригиналната версия на Чайковски от световната премиера през 1877 г. в Болшой театър в Москва.

 

А това предизвика всеобщо очарование! Спектаклите се състояха в най-новата концертна зала в Париж, в Булон-Биянкур – La Seine Musicale (игра на думи с музикалната сцена и река Сена), открита преди няколко години и разположена на остров Сегуин на река Сена. Изпълнителите на световноизвестното произведение, които бяха горещо аплодирани, идват от най-добрите балетни школи. В главните роли танцуваха Чинара Ализаде, Ищван Симон, Мара Салваджо, Пиер Гастон, Франческа Бускетс, Наталия Боброва, Полин Фаже и Виторио Сколе. Всички бяха изключителни в своите сола!

С изненадваща елегантност те пренесоха зрителите в една вълшебна вселена, изпълнена с изящество и красота. Внушителната и луксозна обстановка на залата,  оборудвана с модерни визуални ефекти, допринесе за тази атмосфера на чиста магия на сцената.

Симфоничният оркестър на Варненската опера под диригентството на младия маестро Петър Тулешков перфектно съпровождаше кордебалета с впечатляваща прецизност, изпълнявайки на живо възвишената музика на Пьотр Чайковски. Пищните и колоритни костюми засилиха емоциите от 

романтичната драма на принца и лебеда, точно като в приказка, и също като декорите бяха на много високо ниво. Това определено беше танцовото събитие на отминалия уикенд в Париж. На премиерата в петък спектакъла почете първата дама на България, г-жа Десислава Радева, която пристигна специално, за да подкрепи културата на страната си в световната столица.

 

TOP