ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ“ С РИХАРДС МАЧАНОВСКИС, НАЙ-ДОБРИЯ ОПЕРЕН СОЛИСТ НА ЛАТВИЯ

21 феврураи 2024, 19.00, Държавна опера Варна

На 21 февруари публиката на „Летящият холандец“ във Варна ще се срещне за пръв път с Рихардс Мачановскис, отличен с наградата „Най-добър оперен солист на Латвия“. Той ще изпълни ролята на Холандеца, вместо обявения Бьорн Вааг, който поради заболяване не може да участва в спектакъла.

Заради зловещо проклятие, да си припомним оперния сюжет, Холандеца е осъден да скита вечно в океана, докато не намери Сента - девойката, готова на саможертва за него. В Сента ще се превъплъти Линка Стоянова, която беше брилянтна в тази роля и в предишната варненска постановка. В останалите роли се включват Валерий Георгиев, като годеника на Сента, когото тя напуска заради Холандеца, Людмил Петров като моряка Даланд, Артьом Арутюнов като Кормчията и Силвия Ангелова като Мари, дойката на Сента.

В красивата история от тази романтична опера на Вагнер известната Вера Немирова, постоянен гост-режисьор на Варненската опера, умело вплита моменти от постковидното битие, което променя и поставя на изпитание представите ни за нормално общуване. Сценографията на Чавдар Чомаков, костюмите на Павлина Ойстерхус и мултимедията на Димитър Иванов създават ефектната визия, с която „Летящият холандец“ допълнително спечели публиката и на премиерата във Варна, и на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора в края на м.г.

Динамичната рамка на представлението ще очертаят постоянният гост-диригент на Варненската опера Светослав Борисов и диригентката на хора Надежда Маккюн, заедно с оркестъра и хора на оперния театър.

 

 

Роден в Латвия, бас-баритонът РИХАРДС МАЧАНОВСКИС завършва Латвийската музикална академия в класа на Гурис Антиповс. Солистът на Латвийската държавна опера от 2003 г. е удостоен с годишната награда за опера „Latvijas Gāze“ „Най-добър солист 2012“. През 2013 г. получава наградата „Pauls Sakss“ и номинация за Голямата музикална награда за изпълненията си на романси от Чайковски.

Рихардс Мачановскис работи с Латвийския национален симфоничен оркестър, с който концертира в Латвия, Москва и фестивала в Екс-ан-Прованс. Гастролира в LNOB в Берген (Норвегия), Далхала (Швеция), Бидгошч (Полша), Макао, Талин и др.

Обширният му репертоар включва ролите на Холандеца в „Летящият холандец“, Волфрам в „Танхойзер“, Лепорело в „Дон Жуан“, Фигаро в „Сватбата на Фигаро“, Дон Базилио в „Севилският бръснар“, Колин в „Бохеми“, Зарастро във „Вълшебната флейта“, Лодовико в „Отело“, Ескамилио в „Кармен“, Леско в „Манон Леско“, Сурин в „Дама Пика“ и др.

TOP