ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ОТКЪДЕ ИДВА «МАГИЯТА НА ФРЕНСКАТА МУЗИКА»
  31 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ОТКЪДЕ ИДВА «МАГИЯТА НА ФРЕНСКАТА МУЗИКА»
  1 февруари 2023, 19.00, Концертно студио, БНР – Радио Варна Камерен концерт в партньорство с...
  Read More +
 • НЯМА ПРОМЕНИ В АФИША НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА
  30 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  НЯМА ПРОМЕНИ В АФИША НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА
  Инцидентът в Театрално-музикален продуцентски център Варна, възникнал при късо съединение с...
  Read More +
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +

КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“

ОПЕРНАТА ПЕВИЦА И РЕЖИСЬОР ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дейността си като вокален педагог и основател на Детско-юношеския театър и Оперната организация в Кипър, за работата си като сценарист и режисьор на оригиналния спектакъл „Моцарт се забавлява с Бродуей“, търсенето на еквиваленти между операта и мюзикъла, преходите от Моцарт към мюзикъли на Уебър, Лоу, Бърнстейн и радостта от музицирането с колеги от Варненската опера

 

9 август 2022, 21.00, Лятна сцена зад театъра

 

След твоите варненски постановки на камерните опери «Орфей и Евридика» и «Дидона и Еней» в Театър «Римски терми», сега представяш на Лятна сцена зад театъра «Моцарт се забавлява с Бродуей». Преди всичко, нека да те поздравя за последователните усилия, с които печелиш приятели на оперното изкуство в Кипър. Твои ученици от Кипър вече следват в Juilliard School в Ню Йорк, Виена, Залцбург, Милано, София. Респект пред твоето наистина пионерско дело.

 

Благодаря. Когато попаднеш в страна, която няма изградени традиции в оперното изкуство, а не можеш да живееш без него, трябва да направиш нещо.Така аз основах първия Детско-юношески театър в Кипър през 2003 г., а през 2008 г. създадох и Оперната организация, в която продължаваме активно да работим. Започнах с тематични концерти с познати арии и канцонети, включени в интересни сценарии. Вярвам, че мисията на изкуството е „да повдига хората“, както казва Петър Дънов, т.е. изкуството да бъде поднесено с такива средства и в такава форма, че да бъде прието по най-красивия начин. Следвам този принцип и в спектакъла „Моцарт се забавлява с Бродуей“.

 

 

Как се роди тази оригинална идея?

 

Идеята се роди една вечер в разговор с приятели музиканти, ревностни защитници на класическата музика. И докато те настояваха, че няма нищо по-стойностно от класическата музика, аз осъзнах, че през цялото време съм полагала усилия за приобщаване на кипърската публика към операта. Седнах на пианото и както си пеех Моцарт, повлияна от настроението, което създаваше арията, неочаквано преминах към „Memory” от мюзикъла „Котки“... И така още няколко пъти... Ефектът беше чудесен, беше истинско забавление, Моцарт се забавляваше с Бродуей.

 

За да се направи такъв спектакъл, се изискват дълбоки познания, свързани с творчеството на Моцарт и мюзикълните творби, които са включени в проекта. От голяма полза ми беше, че съм пианист, певица и режисьор, но най-много ми помогна опитът като вокален педагог в музикално-театралната организация "Диастаси" в Кипър. Още в началото на пристигането ми на острова през 1998 г. имах шанса да работя като вокален педагог по мюзикълите „Оливер", "Клетниците", "Котките" и др.

 

Колко Моцарт и колко Бродуей има в „Моцарт се забавлява с Бродуей“?

 

Спектакълът "Моцарт се забавлява с Бродуей" е създаден с много любов и възхищение към творчеството на Моцарт, като подчертава неговата универсалност и приемственост в съвремената театрална музика. Той не се различава от Моцартова опера, напротив – в него са заложени интрига, любовни копнежи, поучителна развръзка, радост от живота, мъка от загубеното щастие, светлина и тържество на доброто. Има арии и дуети от оперите «Така правят всички» и «Сватбата на Фигаро» от В. А. Моцарт, заедно с музикални номера от мюзикълите «Фантомът на операта» от А. Л. Уебър, «Моята прекрасна лейди» от Ф. Лоу, «Целуни ме Кейт» от К. Портър, «Уестсайдска история» от Л. Бърнстейн и др.

 

Представям си колко е приятно да откриеш музикални еквиваленти между операта и мюзикъла...

 

Наистина, да изведеш неочаквано сравнение между два жанра като операта и мюзикъла, е невероятно удоволствие. И когато установиш, че освен разлики, между тях съществуват и прилики, се чувстваш като откривател. Самите певци се забавляват с неспирните преходи от известни моцартови номера в оперите "Така правят всички" и "Сватбата на Фигаро" към любими номера от мюзикълите "Парижката Света Богородица", "Котките" и т. н. Това музициране носи самобитен характер, настроение и различно актьорско присъствие, които поддържат постоянен театрален интезитет. Няма да крия, че когато пишех сценария, имах точно определени колеги предвид и познавайки техните гласови и артистични възможности, изпитвах радост и лекота при създаването на атмосферните паралели – например преливането на арията на Графинята от „Сватбата на Фигаро“ „Porgi amor“ към „Memory“ от мюзикъла „Котките“. Мисля, че с моето търсене на музикални еквиваленти между различи жанрове заразих всички участници в проекта „Моцарт се забавлява с Бродуей“, а това е най-хубавото за един сценарист и режисьор.

 

Кои артисти „се поддадоха“ на изкушението?

 

Радвам се, че идеята ми за „Моцарт се забавлява с Бродуей“ ще бъде реализирана за пръв път във Варна, с обични за мен хора, прекрасни професионалисти, като сопраното Мария Павлова, тенора Пламен Райков, баритона Иво Йорданов и специално сопраното Андриана Йорданова, която се включи тези дни в проекта, вместо заболялата Радинела Василева. Специална благодарност дължа на изключителната Жанета Бенун, както и на Стефан Бояджиев, който в този спектакъл ще свири, ще пее, ще играе и ще олицетворява Моцарт. Искам да благодаря също на директорката на ТМПЦ Варна Даниела Димова и на артистичната директорка Бойка Василева, които не се колебаят да подкрепят иновативни проекти. Каня моите съграждани, заедно да се забавляваме с Моцарт и Бродуей.

 

 

ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ е родена във Варна. Учи пиано при П. Витанов и завършва СМУ „Добри Христов" с отличие, в класа по оперно пеене на З. Кунчева. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с две магистърски степени по специалностите оперно пеене през 1995 г. музикално-сценична режисура през 2019 г.


В репертоара й влизат партиите на Дорабела от „Така правят всички“ на Моцарт, Церлина и Дона Елвира от „Дон Жуан“ от Моцарт, Керубино от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Дидона и Сорсерес в „Дидона и Еней“ от Пърсел, Орфей в „Орфей и Евридика“ от Глук и др.

 

Участва в Международния оперен фестивал "Афродита" в Пафос в операта "Лакме" от Делиб със състава на Софийската опера и балет, гостува в „Отело“ от Верди на Братиславската опера и в "Хофманови разкази" на Пражката опера.

Основава първия Детско-юношески музикален театър в Кипър през 2003 г. и Кипърската оперна организация, на която е директор от 2008 г. Нейни възпитаници следват в престижни висши музикални институти в Ню Йорк, Милано, Виена, Залцбург, София. Носител е на званието „Българка на годината в Кипър“ за 2013 г.


МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“

 

9 август 2022, 21.00, Лятна сцена зад театъра

 

Музикален спектакъл със сценарист и режисьор Цвета Христофору

Солисти: Андриана Йорданова (сопран), Мария Павлова (сопран), Цвета Христофору (мецосопран), Пламен Райков (тенор), Иво Йорданов (баритон). На пианото: Жанета Бенун, Стефан Бояджиев

В програмата: Арии и дуети от оперите «Така правят всички» и «Сватбата на Фигаро»  от В. А. Моцарт и музикални номера от мюзикълите «Фантомът на операта» от А. Л. Уебър, «Моята прекрасна лейди» от Фр. Лоу, «Целуни ме Кейт» от К.Портър , «Уестсайдска история» от Л. Бърнстейн и др.

TOP