ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 02 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  "Магьосникът от Оз" от 6 декември се измества на 23 февруари
  Уважаеми зрители, Мюзикълът "Магьосникът от Оз", с участието на Варненската детско-юношеска...
  Read More +
 • МАЕСТРА НИКОЛЕТА КОНТИ, ДИРИЖИРАЛА ПРЕСТИЖНИ ОРКЕСТРИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ДЕБЮТИРА КАТО СИМФОНИЧЕН ДИРИГЕНТ ВЪВ ВАРНА
  02 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  МАЕСТРА НИКОЛЕТА КОНТИ, ДИРИЖИРАЛА ПРЕСТИЖНИ ОРКЕСТРИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ДЕБЮТИРА КАТО СИМФОНИЧЕН ДИРИГЕНТ ВЪВ ВАРНА
  Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на...
  Read More +
 • ПРЕМИЕРА НА „ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ“ ОТ НАЙДЕН ТОДОРОВ
  01 Декември 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ“ ОТ НАЙДЕН ТОДОРОВ
  17 декември, 17.00, Сцена Ротонда, Варненска опера На 17 декември, 17.00, Сцена Ротонда, преди...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ТРЯБВА ДА СИ АБСОЛЮТНО ЧЕСТЕН КЪМ СЕБЕ СИ И ПУБЛИКАТА

ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за предизвикателството „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола да звучат в един концерт; за баланса между солиста и оркестъра; за новата концертна зала в Олборг, Дания и Симфоничния оркестър, на който той е концертмайстор от 11 години; за вълнението да свири след дълго отсъствие отново в родния град и защо музикантът трябва да бъде честен спрямо себе си и публиката.

18 ноември 2021, 19.00, Основна сцена - Танго с Пиацола. Концерт с диригент и солист Веселин Демирев. Оркестър на Държавна опера Варна 

Каква е връзката между Вивалди и Пиацола във Вашия концерт?

Първото, което ги свързва, е че и двамата композитори са музиканти, а второто е, че и двамата са написали цикъл от 4 концерта, който са нарекли „Годишните времена“. Вивалди и Пиацола имат различно усещане за годишните времена, оттам и предизвикателството да ги събереш в един концерт. Още по-специален е Вивалди, защото неговите „Годишни(те) времена“ са най-записваните в цял свят творби и имат много различни интерпретации. Затова е необходимо много да се внимава, за да не прозвучи концертът като някои от тези записи. Трябва да си оригинален, иначе ще поднесеш само едно поредно изпълнение на Вивалди, а публиката не иска това.

Пиацола пък стои много интересно до Вивалди, най-малко защото двамата ги делят 300 години. Освен това Пиацола е аржентинец и няма как да избяга от тангото, то е в кръвта му. Любопитно е, че първоначално Пиацола е писал оригиналите на „Годишните времена“ само за своя оркестър.  

Как дойде решението да сте едновременно диригент и солист цигулар?

В случая не бих се определил като диригент, но точно тези две произведения е по-добре да се изпълняват без диригент. Така естествено се получава добър баланс между солиста и оркестъра и оркестърът съответно слуша повече солиста, вместо диригента. Всъщност диригентът почти няма функция в този концерт, аз само подавам темпата отвреме навреме и това е всичко.

 

Разкажете повече за работата си като концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания.

Оркестърът е прекрасен, работим в разкошни условия. Новата ни концертна зала е невероятна, една от най-хубавите в Европа. Тя е голяма, снабдена със съвременно оборудване и прекрасна акустика. Изградена е по най-високите стандарти за концертна зала, като се започне от естествените дървесни видове и специалното акустично дърво  за сцената и се стигне до архитектурата. Само настилката на сцената струва 3 млн евро, а цялата зала излезе около 250 млн.

Личи си, че сте съпричастен към целия този процес.

Да, защото вече 11-та година съм в Олборг. Преди това работих 20 години в САЩ.

Как се чувствате като българин – гражданин на света?

Свикнах да пътувам, но тук съм си у дома. Когато живеех в Щатите, не можех толкова често да се връщам, разстоянието е голямо. Освен това изтървах няколко покани, на които не можах да откликна и хората тук малко по малко започнаха да ме забравят. От времето, когато свирих като солист с Варненската филхармония, сега никой не е останал в състава. Беше, мисля, 1987 година, аз бях още ученик и косата ми беше черна (смее се). Като студент идвах още веднъж да свиря във Варна, правих и няколко рецитала, но след като заминах за Щатите през 1992 година, не съм свирил с оркестър във Варна.

Значи може да определим концерта ви сега като Голямото завръщане на Веселин Демирев във Варна...

Може би да. Естествено, много се вълнувам, това е моят град, това е моята сцена. Искрено се надявам да дойдат много хора и да запомнят концерта. Надявам се да имаме и повече срещи в бъдеще.

Какво научихте като музикант и гражданин на света?

Това, което съм научил досега е, че трябва да си абсолютно честен в музицирането - спрямо себе си най-напред, а след това и спрямо публиката. Независимо доколко разбират музиката, хората я чувстват и ако не си достигнал до сърцата им, значи нищо не си свършил. Това е едното. Другото, което съм разбрал е, че ако се опиташ да излъжеш, непременно ще те хванат. Затова трябва да си абсолютно честен към себе си и публиката.

ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ - цигулка

Роден на 1 януари 1969 година във Варна, свири на цигулка от 3-годишна възраст, на 9 години е избран за участник в първата Международна детска асамблея ”Знаме на мира” (1979). На 15 години печели първа награда и наградата на публиката на националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. През 1988 г. завършва СМУ „Добри Христов“ във Варна, в класа на Анна Ковачева, същата година е приет на първо място в Държавната академия „Проф. Панчо Владигеров“, която завършва в класа на доц. Дора Иванова през 1993 г.  През годините на обучение е работил с Георги Бадев, Боян Лечев, Йосиф Радионов, Минчо Минчев, Ифра Нийман, Яр Клес, Едуард Шмидер и др.

В периода 1990-1992 Веселин Демирев е първи концертмайстор на Нов симфоничен оркестър, София. През януари 1993 заминава на специализация в Sothern Methodist University – Далас, САЩ, където  в периода 1996-2000 преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности. Някои от студентите на Веселин Демирев днес са на лидерски позиции в престижни оркестри както в Европа, така и в САЩ. В периода 1994-2009 е концертмайстор на Плано, Тексас, както и концертмайстор на Галисийския оркестър в Ла Коруня, Испания (2007–2009).

През 2010 печели концертмайсторската позиция на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания, където работи и досега. От януари 2018 е и гост концертмайстор на Синфоника де Мадрид, престижния оркестър на Кралската опера в Мадрид, Испания.

Веселин Демирев свири като солист камерна музика и провежда майсторски класове в Австрия, Нидерландия, Италия, Испания, Дания, Франция, Мексико, Япония и САЩ.

                       

ТАНГО С ПИАЦОЛА

18 ноември, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент и солист Веселин Демирев – цигулка. Концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

 В програмата:

Spring - A. Vivaldi: Allegro, Largo, Allegro pastorale;

 Verano Porteño (Summer in Buenos Aires) - A. Piazzolla;

 Summer - A. Vivaldi: Allegro non molto, Adagio, Presto;

 Otoño Porteño (Autumn in Buenos Aires) - A. Piazzolla.

Антракт 

Autumn - A. Vivaldi: Allegro, Adagio molto, Allegro;

Invierno Porteño (Winter in Buenos Aires) - A. Piazzolla;

Winter - A. Vivaldi: Allegro non molto, Largo, Allegro;

Primavera Porteña (Spring in Buenos Aires) - A. Piazzolla.

 

TOP