ИЗЧИСТЕН, ОСТЪР И ПРОБЛЯСКВАЩ КАТО МАЛКА ДАМСКА КАМА

Йоана Железчева пред Виолета Тончева за работата си над вокалния образ на Турандот преди дебюта й в едноименната опера на Пучини на сцената на Държавна опера Варна; за Гена Димитрова като най-добрата Турандот, партньорите на сцената и защо дължи любовта си към операта на Варненската опера.

„Турандот“ - 13 ноември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Какво представлява за теб ролята на Турандот?

В личното ми израстване като солист с тази роля прескачам няколко стъпала. „Турандот“ е една от най-често изпълняваните творби на Пучини, защото е колоритна и много се харесва на публиката. Винаги, когато се ражда нова Турандот, оперната действителност се променя. Турандот е една от най-трудните роли за драматичен сопран в оперната литература, може би дори най-трудната. Тя изисква специална постановка във вокален аспект и пълнокръвно артистично превъплъщение. За да пееш добре тази роля, е нужен най-напред, разбира се, гласът на Турандот, но оттам нататък трябва да преодолееш многобройните препятствия в изграждането на партията и образа.

 

Няма нужда да питам кой е твоят образец за Турандот...

Най-добрата Турандот е Гена Димитрова. Тя е не само мой личен образец, тя е образец в световен мащаб и гордост за нас, българите. Турандот и Гена вървят заедно. Има и други певици, които пеят Турандот, но когато стане въпрос за тази роля, в съзнанието на всички изниква образът на Гена Димитрова. Аз винаги си представям един неин спектакъл в Арена ди Верона, когато невероятните й до-та се извисяват мощно над оркестъра и сякаш политат. Малко са певците, които умеят като нея така добре да боравят с окраската на гласа си, че да променят тембровото си звучене според ролята.

Много се радвам се, че ръководството на Държавна опера Варна ми предложи да дебютирам в ролята на Турандот. Благодарна съм за този шанс и по друга причина. Първият ми досег с операта въобще е свързан с Варна. Аз съм от Шумен и от училище ни заведоха на екскурзия и на опера във Варна, гледахме „Кармен“. И аз се влюбих завинаги в операта, благодарение на Варненската опера. Затова за мен е специален знак, че сега тъкмо Варненската опера ми дава  възможност да дебютирам като Турандот – ролята, за която отдавна мечтая и с която отдавна се занимавам. Вярвам в моята Турандот, която ще се роди на сцената на Варненската опера.

Сигурно ще бъде така, още повече че имаш великолепни партньори като Иван Момиров в ролята на Калаф и Мария Павлова, която ще дебютира в ролята на Лиу.

О, да, така е. Добрите партньори на сцената са изключително важни. Много обичам Иван Момиров, познаваме се отдавна, пели сме заедно в „Мадам Бътерфлай“ и в други спектакли. Приятно ми е, че ще си партнирам и с Мария Павлова, една от талантливите млади солистки на Варненската опера.

Да добавим маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, който e главен гост диригент на фондация „Пучини“.

Маестрото е много добър диригент, емоционален и енергичен, надявам се и на неговата подкрепа за голямото предизвикателство Турандот, връх за всеки драматичен сопран.

Каква искаш да бъде твоята Турандот?

Искам вокалният образ да е изчистен, остър и пробляскващ като малка дамска кама.

 

 ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА завършва ДМА "Проф. Панчо Владигеров" през 2002 г. Веднага след това дебютира в "Андре Шение" на Умберто Джордано на сцената на Софийска опера и балет. Следват участия в множество продукции на Софийската опера, в спектаклите на "Макбет", "Фауст", "Отело", "Кармен", "Лучия ди Ламермур", "Сватбата на Фигаро" в ролите на Зибел, Керубино и др. През 2002 г. печели специалната награда на конкурса за млади оперни певци "Пълдин", през 2006 г. печели първа награда наконкурса за певци "Христо Бръмбаров" и втора награда от конкурса "Гена Димитрова". Следва дебют на сцената на оперния театър в Бургас в ролята на Амелия от "Бал с маски" на Верди. В репертоара й влизат Сантуца от "Селска чест" на Маскани, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет в "Макбет", Абигайл от "Набуко" Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди, Мадам Бътърфлай на Пучини, Норма от “Норма“ на Белини и др. На сцената на Държавна опера Варна на 13 ноември 2021 г. ще дебютира и в ролята на Турандот от „Турандот“ на Пучини.

TOP