"ТУРАНДОТ" С БЛЕСТЯЩИ СОЛИСТИ ВЪВ ВАРНА И СОФИЯ ПРЕЗ МАРТ

 

 

 

6 март, 19.00 - Варненска опера
9 март, 19.00 - София, НДК, зала 1
 
 
Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще представи най-новия си прочит на „Турандот“ от Джакомо Пучини във Варна на 6 март и в  София на 9 март 2020, 19.00, НДК.

 Постановката, създадена в колаборация с ПармаОперАрт през лятото на 2019 година, пожъна успех както на италианската премиера през юли в Летния оперен фестивал Reggia di Colorno, така и на българската премиера в Летния театър на Варна през август, като част от ММФ „Варненско лято“ 2019.

 

„Турандот“ е лирична драма в 3 действия по едноименната пиеса на Карло Гоци за жестоката китайска принцеса, която погубва кандидатите за женихи, не успели да разгадаят гатанките й. Операта, по заръка на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано. Емблематичната “Nessun dorma” на Калаф е eдна от най-цветните и въздействащи арии в историята на операта.

Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската. Сценографската визия, в асоциация с леденото сърце на Турандот, е решена в леден синкаво-бял оттенък, замъкът й също е обвит с лед. В хореографията източният танц е изведен с неговото иконографско значение.

 

  

Маестро Найден Тодоров , известен с прецизния си диригентски жест, несъмнено ще внесе допълнителен блясък във варненския спектакъл на „Турандот“. Нашумялата певица с италианско-карибски произход Сузанна Бранкини, която критиката определя като „спинтов лиричен сопран с впечатляваща сила и гъвкавост на гласа и запомнящо се сценично присъствие“, ще аплодираме като Турандот, нейна коронна роля, влязла в богатата й дискография. Леденото сърце на принцесата ще събуди влюбеният Калаф, в изпълнение на световноизвестния тенор, роден във Варна, Иван Момиров, възхваляван от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 година. Образа на Тимур ще пресъздаде Деян Вачков, един от наследниците на големите български баси на световната сцена. Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Император, Пламен Димитров – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов – Мандарин. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера.

 

 

9 март 2020, 19.00,  София, НДК, зала 1

ТУРАНДОТ

Лирична драма в три действия от Джакомо Пучини

Либрето Джузепе Адами и Ренато Симони по едноименната пиеса на Карло Гоци

Копродукция на Държавна опера Варна с Парма ОперАрт

Диригент Найден Тодоров

Постановка Кузман Попов

Режисьор Еди Ловалио

Костюми Нела Стоянова

Действащи лица и изпълнители:

 

ТУРАНДОТ – Сузана Бранкини

 

 

КАЛАФ – Иван Момиров

 

ЛИУ - Илина Михайлова

 

ТИМУР – Деян Вачков

ПИНГ – Венцеслав Анастасов

ПАНГ – Момчил Караиванов

ПОНГ - Пламен Долапчиев

ИМПЕРАТОР - Христо Ганевски

МАНДАРИН - Свилен Николов

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

С участието на Варненската детско-юношеска опера

TOP