ДЕЯН ВАЧКОВ

Бас       photo linkфото галерия

Още преди 12 години наричат баса Деян Вачков Новия Борис Христов на България.

Роден в София, той завършва Испанската гимназия "Мигел де Сервантес" и НМА "Панчо Владигеров" в класа по пеене на проф. Карапетров и проф. Недялков. Спечелва престижния конкурс ”Белведере”, на който е отличен с наградите „Verdi Preis” и „Kammeroper Preis” и те му откриват пътя към световна кариера.

Дебютът му във Виена в ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини впечатлява взискателната публика и предопределя успеха му на най-престижните оперни сцени.

 

 Деян Вачков става член на Оперното студио към Миланската La Scala, където участва в “Лучия ди Ламермур” от Доницети, “Севилският бръснар” от Росини и „Оберто, граф ди Сан Бонифачо” от Верди. Печели Първа награда и специалната награда „Ариго Бойто” на международния конкурс в Падова.

Пее в „Дон Жуан” от Моцарт в Токио, Будапеща и Тенерифе. Изпълнява ролята на Тимур от операта „Турандот” на Пучини в Торонто, Торе дел Лаго, Билбао и Мачерата. На сцената на Аrena di Verona се изявява в „Кармен”, „Бохеми”, „Аида” и „Ромео и Жулиета”.

Аплодират го в оперите на Белини „Пиратът” в Амстердам и „Пуритани” в Палм Бийч, като Раймондо от „Лучия ди Ламермур” в Палермо, Валенсия и Франкфурт. Участва в спектакли на „Бохеми” в Токио, Сиатъл и Бари. Вердиевия Реквием изпълнява в Мадрид и Франкфурт, пее в „Трубадур” на сцените на Парма, Лас Палмас и Равена, със „Севилският бръснар” гастролира в Триест, Лозана и Виши, представя Спарафучиле от „Риголето” в Монте Карло.

През 2012 г. участва в „Маснадиери” от Верди в Неапол, гостува с „Тоска” в Милано, с „Кармен” и „Дон Жуан” на Аrena di Verona. През 2013 г. е поканен да участва с "Бохеми” в Сеул, с Реквием от Верди в Лука и с „Ромео и Жулиета” във Верона.
Деян Вачков работи с диригенти като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, Даниел Орен, Никола Луизоти, Даниеле Калегари, Доналдо Ренцети, Стефано Ранзани и режисьори от ранга на Франко Дзефирели, Уго де Ана, Пиер Луиджи Пици, Робърт Карсен, Янис Кокос. От сезон 2013-2014 Деян Вачков е солист на Държавна опера Варна.

Дебютът му в България е на варненска сцена с ролите на Закария от "Набуко", Рамфис от "Аида", Филип от "Дон Карлос" на Верди, Дон Жуан в „Дон Жуан” от Моцарт, Дон Паскуале от „Дон Паскуале” на Доницети и др.

Певецът представи един изключителен Абат Фариа в мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска, чиято световна премиера във Варна през лятото на 2016 г. пожъна огромен успех.

През 2018 г. участва в Пекин в премиерата на „Таис“ от Масне, в която главната роля изпълни Пласидо Доминго, отзова се на поканата на Болшой театър за „Бал с маски“ от Верди, а на варненска сцена дебютира в ролята на Оровезо“ от „Норма“ на Белини.

 

 

Галерия снимки ДЕЯН ВАЧКОВ:

 

 

 

TOP