Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

Тенор       photo linkфото галерия

Валерий Христов Георгиев е роден в гр. Саранск, Русия. На пет години започва да свири  на пиано. Средно образование получава в ССВМУ „Маестро Георги Атанасов“ в София със специалност валдхорна и пиано. Завършва ДМА „Панчо Владигеров“ в София с две специалности - валдхорна в класа на проф. Ст. Кънчев през 2000 г. и оперно пеене в класа на проф. Иванка Нинова през 2006 г. От 1998 до 2009 работи като солист-оркестрант в НМТ „Стефан Македонски“ София. През тези години свири в няколко филхармонични и оперни оркестри в България.

 

 

От 2010 г. започва солистичната му кариера като певец. Дебютира в ролята на Херцога от „Риголето“ на сцената на операта в Крайова, Румъния. От 2012 г. е солист на Държавна опера Варна. За 10 години успява да дебютира и изпее почти целия централен теноров репертоар на оперния театър.Гостува във всички оперни театри и фестивали в страната, включително в Софийска филхармония и оркестъра на БНР, с които прави записи. Гастролира на редица европейски сцени, както и в Япония, Китай и Южна Корея.

Работи с диригентите: Борис Хинчев, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Борислав Иванов, Георги Димитров, Иван Кожухаров, Иван Ангелов, Найден Тодоров, Григор Паликаров, Емил Табаков, Хосе Кура, Феликс Бендер, Гарсиа Калво, Алдо Сизилло и др.

През 2014 г. печели награда от конкурса „Вива Верди“ в София.

През 2016 г. на фестивала в Белинцона, Швейцария сопраното от световна величина Катя Ричерели му поверява ролята на Калаф от операта „Турандот“ и му предвещава бляскаво бъдеще. Следват няколко спектакъла на престижни фестивали в Италия и Швейцария. На един от спектаклите на операта „Кавалерът на розата“ от Рихард  Щраус в град Кемниц, Германия, присъства бившият директор на Виенската Щатсопера и импресарио Йоан Холендер, който лично го поздравява с думите, че е чест за всеки голям оперен театър да има такъв тенор за тази толкова трудна партия. За Валерий Георгиев Хосе Кура казва „Работата ми с Валерий Георгиев като Де Грийо беше неочаквана изненада. Гласът му е здрав и добре обучен, а също така той е и завършен музикант, което прави работата на диригента с него много лесна”.

Галерия снимки ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ:

TOP