Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

БОЙКА ВАСИЛЕВА

Мецосопран photo linkфото галерия

Бойка Василева е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София през 1987 г. в класа по оперно пеене на проф. Лилия Стефанова.

Същата година специализира в Алден Бизен – Белгия, през 1988 г. – във Флоренция при италианския баритон Джино Беки, а през 1989 г. – в Римската Академия за изкуства и култура при Маестро Борис Христов.

Носител е на III награда от конкурса „Светослав Обретенов” през 1986 г. и II-ра  награда и две специални награди от Конкурса за млади оперни певци в Адрия – Италия.

От 1988 г. е солистка на Варненската опера.

 

Гастролирала е на сцените на редица оперни театри в Гърция, Турция, Русия, Театър „Одеон” в Париж, Кралския театър в Амстердам, Театър „Колосео” в Лисабон и др.

През 2001г. участва  като Амнерис в Суперпродукцията на операта „Аида” от Джузепе Верди в Кайро (Египет). Играе ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе – продукция на „Опера на площада” в София през 2002 г.

Бойка Василева има реализирани записи в БНР.
Репертоарът й включва Дорабела от „Така правят всички”, Марцелина от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт; Берта от „Севилският бръснар” и Госпожа Рагонд от „Граф Ори” на Росини; Амнерис от „Аида”, Фенена от „Набуко”, Улрика от „Бал с маски”, Азучена от „Трубадур”, Мисис Куикли от „Фалстаф”, Мадалена от „Риголето” на Джузепе Верди; Кармен от едноименната опера на Бизе; Сузуки от „Мадам Бътерфлай” на Пучини; Йокаста в „Едип цар” на Стравински; много кантатно-ораториални произведения.

Заедно със Страцимир Павлов и Стоян Роянов-Я-Я е реализирала  нетрадиционни концерти „Испанска страст” и „Френска импресия”, представляващи  стилово смесване на класически песни с джаз.

През есента на 2012 г. реализира и проекта „Сив сокол се в небе вие”- концерт от български народни  песни, обработени от Добри Христов, Панчо Владигеров и Парашкев Хаджиев.

Галерия снимки БОЙКА ВАСИЛЕВА:


TOP