„Граф Монте Кристо” с 3Д Мapping, оперни и драматични артисти ще остави публиката без дъх

 

Интервю на Виолета Тончева с режисьора на мюзикъла „Граф Монте Кристо” Петко Бонев

Световна премиера на Опера в Летния театър – 28 юни 2016, 21.00

 ММФ Варненско лято, Опера в Летния театър

Със съдействието на Община Варна

 

Петко БоневВсички познаваме „Граф Монте Кристо”, израсли сме с този класически сюжет. Как ще го видим в световната премиера на мюзикъла?

 

Правим класически мюзикъл от типа „Уестсайдска история”, което лично мен ме провокира да работя с прийомите на режисурата за класическа опера. Това го изисква както самата драматургия, така и мелодиката на Ив Деска. Идеята е да пресъздадем историята на „Граф Монте Кристо”, точно по либретото и романа на Александър Дюма.

 

Как бихте откроили „Граф Монте Кристо” в контекста на познатите ни мюзикъли?

 

Нашата сила е в пеенете и мисля, че ще се получи точно това, което Ив Деска е заложил в творбата си. Мюзикълът „Граф Монте Кристо”, искам да подчертая, трябва да се пее на базата на класическата опера, а не на базата на естрадното пеене. Защото съществуват различни варианти. Ако „Исус Христос суперзвезда” е рокопера, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” клони към жанра на поп музиката, то при „Граф Монте Кристо” оперното звучене е от изключителна важност. Аз съм оперен човек и това беше причината да приема поканата да поставя този мюзикъл, още повече че става дума за световна премиера. Либретото и музиката ми допаднаха още при първия прочит и определено мисля, че „Граф Монте Кристо” дава възможност на хубавите оперни гласове да се покажат в пълен диапазон.

 

 

 Фактът, че участниците са подбрани с кастинг, улеснява ли репетиционния процес?

 

Определено. Всички се чувстват отговорни. Моята мотивация да работя с Варненската опера е, че тук има много добри професионалисти. Чудесно си партнираме с диригента Страцимир Павлов, хореографите Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, художничката Ася Стоименова, с целия екип. Репетициите протичат в конструктивна атмосфера и дух на взаимодействие. Освен това ми прави силно впечатление, че никой не се оплаква, въпреки огромната натовареност. На кастинга, още в началото на годината, избрахме оперни певци и драматични актьори, общо около 50 души за двата състава. Може да се каже, че това е суперпродукция, в която всички персонажи имат своето значение за общото възприятие на мюзикъла.    

 

Своята специална роля в постановката има и триизмерното изображение, каквото ще видим за пръв път на варненска сцена...  

 

Постановката е издържана в холивудски стил с много ефекти, особено силни са моментите при отмъщението на Граф Монте Кристо във второто действие. Лее се кръв, има гръмотевици, светкавици, картините шеметно се сменят и въобще цялото пространство е така обживяно, че публиката ще остане без дъх. В продължение на цели два часа тя ще се намира във вихъра на събитията, ще бъде част от случващото се. Благодарение на 3D мапинга на Полина Герасимова, един великолепен експерт в своята област, подобно триизмерно изображение ще бъде представено за пръв път във Варна. Самият Ив Деска го е мислил като филм. Либретото му прилича на сценарий, в който се влиза от кадър в кадър и нашата постановка следва неговото филмово мислене.

 

Прочетете повече:

Динамична музика, предполагаща пластични и танцови решения в „Граф Монте Кристо”

Мюзикълът „Граф Монте Кристо” със световна премиера във Варна

„ГРАФ МОНТЕ КРИСТО” - МИКС ОТ СТАРИННИ ФОРМИ СЪС СЪВРЕМЕННО ЗВУЧЕНЕ

Вижте видео трейлър: кликнете тук

 

 

TOP