Сергей Бобров: „Балетът и операта са моят живот” Интервю на Олга Карова за Радио Велико Търново

 

Сергей Бобров и Вилиана Вълчева  Сергей Бобров е главен художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, заслужил артист на Русия. Удостоен със званието за цялостната си творческа дейност като балетист и хореограф-постановчик. Сергей Бобров гастролира със свои постановки в цял свят, а през 2010 г. основава и организира ежегодния международен форум „Балетът на ХХI век” в Красноярск.

Възпитаник е на Московското хореографско училище, а след завършването веднага го приемат в трупата на Болшой театър. В България Бобров поставя на сцената на Софийската опера и балет „Електра” и „Антигона” (2013 г.)

От сезон 2014/2015 е главен балетмайстор на Театрално-музикалния продуцентски център-Варна. Във Велико Търново трупата на културната институция гостува с балетния спектакъл „Дон Кихот”, чийто автор е Сергей Бобров.

Представлението, което е част от фестивалната програма на „Сцена на вековете”, ще бъде поставено на открита сцена на крепостта „Царевец” от 21 часа на 5 август, петък.
 
 
С какво се различава „Дон Кихот”, който ще видим сред естествения декор на средновековната крепост „Царевец”, от първите разработки на балета, г-н Бобров?
 
Това е моята версия на „Дон Кихот”. „Дон Кихот” има историческо значение за развитието на балетното изкуство. Първата постановка на балета се прави от Мариус Петипа и неговия малък екип при Мариинския театър, последвана от версията на Александър Горский  в началото на XX в. в Болшой театър. Тогава балетът се променя много, като включва в себе си много различни танци, изпълнявани от актьори. Моята версия за операта във Варна включва още повече танци и хумор от предходните варианти.
 
Участниците в балетното произведение, което ще гледаме на открита сцена на крепостта „Царевец”, са лауреати на завършилия съвсем скоро Международен балетен конкурс във Варна.
 
Да, наистина, в продукцията на Варненския театър участва Елена Свинко, която се нареди на третото място в конкурса. Другият лауреат от  конкурса е  Юрий Кудрявцев , който в „Дон Кихот” танцува партията на тореадора – той също има диплом от Варненския конкурс.Кудрявцев е носител и на златен медал от Московския конкурс за съвременна хореография. Екатерина Булгутова също има златен медал. Всички участници са медалисти от много конкурси.
 
Какво е мнението ви за развитието на балета в България, г-н Бобров?
 
Балетът е изкуство, в което винаги е необходимо да се работи. Аз винаги съм казвал, че когато високи професионалисти работят в един добър екип – в частност балета в България – само това може да даде добрите резултати. Българите като нация в исторически план винаги са били добри изпълнители. Смятам, че това е едно отлично начало и по този начин –  с много работа, българската трупа във Варна може да се превърне в състав от високо световно ниво.
 

А публиката как бихте оценили?
 
О, публиката е прекрасна в България! Винаги ни очакват с нетърпение, а Варна е столицата на балета, защото първият балетен конкурс е именно във Варна. Когато поставяхме спектаклите, това са истински пълноценни спектакли –„Дон Кихот” е четвъртият балет, който поставяме на сцена. Публиката възприе много добре всички постановки, изключително топло ни посрещна.
 
Вълнувате ли се от срещата си с великотърновската публика?
 
Да, разбира се, че се вълнувам. Запознат съм, че фестивалът „Сцена на вековете” е известен в Европейския съюз, вече съм гостувал във Велико Търново по покана на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов. И сега се радвам да представим „Дон Кихот” с всички наградени изпълнители, с всички лауреати от балетния конкурс. Заповядайте в 21 часа в петък!
 
По-трудно ли се танцува балет на открито?
 
Разбира се. Условията са различни, но е по-интересно, по-ефектно е сред естествената декорация на двореца, който предава сила и емоция на изпълнението.
 
Има ли балетен спектакъл, който мечтаете да поставите на сцена?
 
Вече съм поставил над 20 балета и опери. И с всяка следваща премиера новият спектакъл е любимият ми – последният. Почти няма заглавие от балетните спектакли, което да не съм поставял. Но разбира се – има. Желание има! Искам да поставя балет по Гогол, мечтая и за операта „Кавказка пленница”.
 
Какво е мястото на балета във вашия живот?
 
Целият ми живот е балет. Това е. С десетилетие съм се учил в балетното училище на Болшой театър, а след това съм танцувал там 20 години. Сега станах ръководител на Красноярския държавен театър за опера и балет вече 15 години. Да, балетът и операта са животът ми!
 
Олга Карова, 04.08.2016, http://radiovelikotarnovo.com/news/17799

 

 

TOP