Почина известната оперна певица София Иванова

                                       17.04.1949 – 02.06.2014

Марио дел Монако й предсказва световен триумф с „Травиата”

Известната оперна певица София Иванова, споделила изкуството и живота си с големия български диригент Борислав Иванов, почина след тежко боледуване, в родния си град Варна на 2 юни 2014 г.

Поклонението ще бъде на 4 юни, сряда, от 11.30 ч. в катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Погребалната церемония ще се извърши след това на старите гробища.

София Иванова в ролята на Виолета

 

 

София Иванова започва да свири на пиано на 6-годишна възраст,  посещава често оперните спектакли на Варненската опера и така оформя своето първо и единствено желание да се посвети на оперното пеене. За приемането й в Музикалното училище я подготвя Лиляна Анастасова.

След успешното завършване на средното си образование е приета първа по успех в Държавната музикална академия в София в класа на проф. Христо Бръмбаров.

По време на следването си се квалифицира във “Ваканция музикале” във Венеция. Дебютът й е на сцената на Пловдивската опера с ролята на Татяна от “Евгений Онегин” на Чайковски през 1975 г.

Следват ролите на Мими от “Бохеми” на Пучини, Албена от едноименната опера на П. Хаджиев, Неда от “Палячи” на Леонкавало, Дездемона от “Отело” на Верди.

През 1977 г. София Иванова гастролира с Варненската опера в Палма де Майорка (Испания) в ролята на Дездемона, след което става солистка на оперния театър в родния си град.

През същата година Марио дел Монако я избира за своя ученичка и това поставя началото на дълго и ползотворно партньорство.
Българката се превръща в любима ученичка на великия тенор, чиито съвети следва през цялата си творческа кариера.

Не друг, а Марио дел Монако предвещава, че с Виолета от „Травиата” София Иванова ще триумфира на световните сцени и дори го написва собственоръчно върху клавира й на “Травиата”.

 

Предсказанието наистина се сбъдва, Виолета става коронната роля на София, с която тя има над 150 изпълнения в България и в почти всички големи оперни театри на Европа – Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция и други, както и 10 спектакъла в Южна Корея.

 

 

 

София Иванова /1949 - 2014/

 

Като солистка на Пловдивската опера след 1988 г., София Иванова обновява репертоара си с драматични партии като Тоска от едноименната опера на Пучини, Елизабет от “Дон Карлос” и Елвира от “Ернани” на Верди, Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Дона Анна от “Дон Жуан” на Моцарт и др.

   
Още от студентските години певицата концертира в тогавашния Западен Берлин в концертната зала на Берлинската филхармония. Заедно със съпруга си, известния български диригент Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин е изнесла над 100 концерта, от които 30 – в изпълнение на Девета Симфония от Бетовен. Гостувала е и в прочутата “Дойче опер” в Берлин в ролята на Елвира от “Ернани” на Верди. Най-много гастроли има в Испания, като в последните години е постоянен гост на операта в Палма де Майорка.

Незабравими преживявания остави София Иванова и от бенефиса си на сцената на Варненската опера през 2010 г., когато по повод 35-годишната й творческа дейност тя се представи в ролята на Мими от „Бохеми” на Пучини. В годините след това аплодирахме София Иванова в оперни гала концерти, освен в солови партии, и в дует с предпочитания й сценичен партньор Орлин Горанов.

София Иванова бе превърнала взискателността към себе си в творческо верую за цял живот. Тя извайваше с последователност и перфекционизъм всяка една от своите роли и това вокално и артистично съвършенство й донесе признанието на колегите и публиката както в България, така и по света. Заради изяществото в сценичното си поведение, София Иванова неведнъж бе сравнявана с Райна Кабаиванска.

 

 

Загубихме един голям талант и един скъп приятел!

Поклон пред светлата ти памет, Софи!

От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Държавна опера Варна

Варна, 2 юни 2014 г.

TOP