Започва Летният сезон 2020 на ТМПЦ – Варна

 

На пресконференция  ръководството на ТМПЦ – Варна огласи очакваното начало на Летния сезон за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна.

 ТМПЦ – Варна открива сезона с детски представления на 1 и 3 юни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“, а първият спектакъл в Летния театър е на 18 юни – Корона опера Гала, с която  морската столица символично, с усмивка, ще се сбогува с карантината.

 5 съвместни премиери с ММФ „Варненско лято“ блестят в афиша на Опера в Летния театър – операта „Макбет“, оперетата „Хубавата Елена“ и мюзикълите „Чаплин“, и „Парижката Света Богородица“, както и експерименталната постановка на „Кармен Фламенко“.

 С грижа за зрителите и за артистите билетите в Летния театър ще бъдат на половин цена, отстъпки и специални пакети има за всички представления на открито, а касите вече работят.

 На пресконференцията, състояла се на 29.05.2020 г.,  директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова благодари на публиката за за споделеното гледане на спектакли и онлайн подкрепата на публиката в периода на принудително затваряне на театрите заради корона вируса. 

Артистичният директор на Театъра Веселина Михалкова представи новата Лятна сцена „Зад Театъра“, а журналистите видяха последните трескави приготовления за нейното откриване. Официалното освещаване ще бъде на 30 май, в 10:30, в присъствието на целия колектив на Театъра, със специални благодарности към техническите служби. „Аз тази сцена само я сънувах – призна Веселина Михалкова, - а те осъществиха моето съновидение.“

Първи на новата сцена ще излязат пъстрите спектакли за Деня на детето – на 1 юни мюзикълът „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и на 3 юни „Приказка за деца“ по Чайковски, които ще се играят от 18:00 и ще бъдат с преференциални цени за детски билети – само по 6 лв. за децата до 7 години. Всички следващи представления ще бъдат с начален час 21:00. На 5 юни в спектакъла „Я помню чудное мгновенье“ в изпълнение на солиста на Варненската опера Гео Чобанов и актьора Ивайло Иванов ще звучат най-красивите руски романси. На 10,11 и 12 юни е романтичната драма от Албърт Гърни „Любовни писма“, постановка на Георги Михалков, а на 13 юни - вече на живо - литературното четене на режисьора Стоян Радев „Театърът чете“, с посвещение 100 години от рождението на Валери Петров. На 16 юни се играе комедията „Приятели“ от Здрава Каменова на режисьора Николай Кенаров, а на 19 юни един от най-новите спектакли – комедията по Дарио Фо и Франк Араме „Само за жени“ с режисьор Костадин Бандутов. На 22 юни Операта ще поднесе „Музикална палитра“ – арии и песни в изпълнение на певци от хора. На 25 юни е романтичната драма на режисьора Десислава Шпатова „Монтажът на моя филм“. На 27 елегантен бароков концерт под името „Прекрасна любов“ ще ни пренесе във времената на Бах, Хендел, Вивалди, а на 30 юни ще се играе комедийната драма от Марк Креует „Едноокият цар“, постановка на Петър Денчев. Екипът се е погрижил да бъдат спазени всички мерки за безопасност.

Важно за всички почитатели на изкуството е, че Касите на Операта и Театъра са отворени, работят и в събота и неделя, а за да могат варненци да си позволят повече срещи с изкуството и за да играят артистите пред пълни зали, ТМПЦ-Варна има нови Ценови пакети. За всички билети, закупени до 7 юни, ще има фреш старт отстъпка 10 %. „За Опера в Летния театър, където ще бъдат заети по-малко от половината места – вместо 2400 – едва 1160, ние ще направим още един жест към публиката – ще намалим 2 пъти цените за всеки пояс – пояснява Даниела Димова. – Билетите от 80 лв. това лято ще бъдат по 40 лв., тези от 60 ще бъдат по 30 лв., от 40 - по 20 лв., и от 30 - само по 15 лв. За групи над 9 души и за Културен маратон от 5 и повече представления ще има и 20 % отстъпка. Вярваме, че така много повече зрители ще могат да се докоснат до нашето изкуство, а за нас публиката е най-голямото вдъхновение. Грижа за зрителя и грижа за артиста – това е нашата идея.“ Билетите, закупени преди извънредното положение, могат да бъдат презаверени до 30 юни.

Големият сезонен проект на Държавна опера Варна е „Опера в Летния театър“, която тази година ще има 6 съвместни спектакъла с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ като част от неговата програма. Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна поздрави ТМПЦ – Варна за създаването на новата сцена, което е един нов шанс за артистите и творците. Тя сподели, че тази година най-дълголетният български фестивал ММФ „Варненско лято“ ще бъде под мотото Varna Summer Light Edition, и ще бъде открит също под звездите – за пръв път в Летния театър с концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под палката на маестро Найден Тодоров със солист Емануил Иванов, носител на награда „Бузони“ 2019 и наградата на публиката на „Алегро виваче“ на БНР.

Директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова сподели с усмивка закачката в името на първото събитие в Летния театър – „Корона опера Гала» на 18 юни с режисьор Кузман Попов, диригент Кръстин Настев и с участието на почти всички солисти на Варненската опера в партии на кралски особи от популярни опери. На 24 юни е мюзикълът „Да пееш под дъжда“ по музика на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд, с режисьор Борис Панкин и диригент Страцимир Павлов и с участието на любимците на публиката Орлин Горанов и Мариан Бачев. Класическата Вердиева „Травиата“ ще се играе на 30 юни, постановката е на Кузман Попов, диригент Кръстин Настев,

с участието на Ирина Жекова, Валерий Георгиев, Свилен Николов.

Премиерният спектакъл на „Хубавата Елена“, част от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020, ще излезе пред зрителите на 3 юли. Хумористичната опера буфа от Жак Офенбах е режисирана от Светозар Донев, диригент е Кръстин Настев, участват Лилия Илиева, Пламен Долапчиев, Александър Мутафчийски, Пламен Георгиев. „Този спектакъл беше почти готов преди карантината – сподели Даниела Димова, - с всички костюми и декори, ще се наложат само минимални съкращения на дължини, за да се вместим в предвидените в мерките за безопасност 2 часа. Спектаклите ни ще бъдат и без антракти, за да избегнем струпването на хора.“

6 юли е вечерта на обичаната опера от Росини „Севилският бръснар“ с режисьор Антонио Петрис и диригент  Кръстин Настев, с участието на Илина Михайлова, Пламен Димитров, Хрисимир Дамянов, Евгений Станимиров. Един от най-популярните мюзикъли - „Чикаго“ на Джон Кандър в режисурата на Борис Панкин и с диригент Страцимир Павлов, ще се играе на 10 юли с участието на Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева.

Експериментът в афиша на „Опера в Летния театър“ е „Кармен Фламенко“ - съвместна премиера с ММФ „Варненско лято“. На 16 юли операта на Бизе за пръв път ще бъде показана в такава версия в България, след като преди десетина години обра аплодисментите в Съединените щати. Кармен ще има истински звезден блясък – поканена е румънската прима Флорентина Соаре, а Дон Хозе ще бъде Иван Момиров.

На 21 юли вМюзикъл Гала ще видим най-доброто от Андрю Лойд Уебър в спектакъл с режисьори Светозар Донев и Сребрина Соколова, диригент Страцимир Павлов и солисти

Мария Павлова, Пламен Долапчиев, Лилия Илиева, Велин Михайлов и др.

Още една силна премиера, отново за първи път в България, и също разработена съвместно с ММФ „Варненско лято“, ще бъде мюзикълът от Крис Къртис „Чаплин“. Ще го гледаме на 25 юли и 1 август. Режисьор е Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, в ролите са Мариан Бачев, Десислава Николова, Борислав Веженов. А колективът на Варненската опера се готви за неговата реализация още от края на миналата година.

Огромното класическо изкушение на Лято 2020 се казва „Макбет“. Съвместната премиера на Вердиевата опера, проект на Държавна опера – Варна и ММФ „Варненско лято“, е замислена като продължение на сътрудничеството с българската оперна дива Александрина Пендачанска още последните години и сега ще срещне своята първа публика на 10 и 12 август. Режисьор е Кузман Попов, диригент Найден Тодоров. Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет ще дойде с ореола на полученото преди броени дни почетно отличие - огърлие «Златен век», а Кирил Манолов в ролята на Макбет идва като Музикант на годината 2019 на «Алегро виваче» на БНР.

Неслучайно точно в навечерието на Деня на Варна и на закрилницата на града Св. Богородица, на 14 август ще видим още един премиерен мюзикъл - „Парижката Света Богородица“ по музиката на Рикардо Кочанте в аранжимент на Данко Йорданов, варненец, който живее в Лондон. Режисьор е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, участват Гео Чобанов, Борислав Веженов, Лилия Илиева, Жана Костова и др. Премиерата е съвместна с ММФ «Варненско лято».

Два балетни спектакъла са включени в афиша на «Опера в Летния театър», като надеждите на организаторите са през август мерките за безопасност да бъдат облекчени още. Но независимо от това изпълнителите са подбрани така, че да бъдат семейни двойки. На 18 август ще се играе «Дон Кихот“ на Минкус в хореографията на Сергей Бобров и със солистите на балета на Държавна опера Варна Нерея Асторя и Марко ди Салво. А на 22 август е предвиден шедьовърът на Чайковски «Лебедово езеро» в хореографията на Сергей Бобров. На 20 август една търсена и ценена постановка на варненската опера – «Аида» от Верди ще зарадва отново ценителите. Режисьор е Кузман Попов, диригент - Светослав Борисов.

Бравурен финален спектакъл ще закрие „Опера в Летния театър“ 2020 на 24 август. В Опернатагала ще се включат много от солистите, хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна.

TOP