Постановъчен екип на Опернaта гала на 22 август 2013

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Под почетния патронаж на д-р Петър Стоянович – министър на културата на Република България

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Оперният гала спектакъл на 22 август от 21.00 ч., част от кандидатурата на Варна за културна столица на Европа 2019, е под почетния патронаж на д-р Петър Стоянович - министър на културата на Република България. С този апотеозен завършек на четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013 Държавна опера Варна тържествено ще отбележи 200-годишнината от рождението на двамата оперни титани Джузепе Верди и Рихард Вагнер. Под палката на двама диригенти – Борислав Иванов и Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов, оркестър, солисти, хор и балет ще пресъздадат фрагменти от оперите «Тристан и Изолда», «Летящият холандец», «Валкюра» «Танхойзер» на Рихард Вагнер и от «Набуко», «Дон Карлос», «Риголето», «Аида», «Травиата» на Джузепе Верди.

Борислав Иванов - диригент Държавна опера ВарнаИзтъкнатият български диригент Борислав Иванов има в творческата си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Роден във Варна, завършва Държавната музикална академия в София със специалност хорово дирижиране при проф. Георги Димитров и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов.
През 1963 г. на фестивала “Варненско лято” е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в Komische Oper в Берлин.

На следващата година Борислав Иванов получава уникалния шанс да стажува в Берлинската филхармония при великия Херберт фон Караян, който оценява таланта на младия българин и го препоръчва за Generalmusikdirektor (GMD) на Симфоничния оркестър на Берлин.
На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на ФРГ “Голям кръст за заслуги” – І степен, присъдена му през 1994 г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер.

В периода 1958-1970 г. Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера. От 1970 до 1975 г. е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 г. е директор и главен диригент на Варненската опера. От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера. От 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно е главен музикален директор на Операта в Анкара и заместник Generalmusikdirektor и първи диригент на Операта в Касел, Германия. От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на Държавна опера Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство. Диригентът има повече от 100 заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори. Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Deutsche Oper и Staatsoper в Берлин, Wiener Stastsoper и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден “Кирил и Методий”, почетната награда “Пловдив”, почетната награда „Варна”, златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, както и с германския „Голям кръст за заслуги” – І степен.

grigor-palikarov-dirigentДиригентът Григор Паликаров е роден през 1971 г. в Пловдив, завършва Държавната Музикална Академия в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер във Виенската Консерватория. Дебютира на оперна сцена още като студент с операта „Риголето” от Дж. Верди в Плевен и Стара Загора. Бил е главен диригент на Ансамбъла на Българската армия, както и диригент и главен художествен ръководител на именитата Младежка филхармония “Пионер”. Дебютира в Националната опера и балет в София през 1998 г., като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От 2001 г. е назначен за диригент в Софийска опера и балет. От сезон 2005-2006 е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” в Пазарджик. От сезон 2008-2009 е постоянен диригент на Класик ФМ – М Тел оркестър.

Репертоарът му включва повече от 30 оперни и балетни заглавия. Сред поредицата му от диригентски изяви, специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали като “Софийски музикални седмици”, “Мартенски музикални дни” – Русе, “Европейски музикален фестивал” – София и Варна, Лауреатски дни “Катя Попова” – Плевен, “Австрийски музикални седмици”, “Нова Българска музика”, “Зимни музикални вечери” – Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, “Майски оперни вечери” - Скопие, Македония и др.

Григор Паликаров редовно осъществява множество гастроли в чужбина - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Словения, Тайван, Япония. Дирижирал е Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната Опера и Балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл “Нов Тон”, Симфоничния оркестър “Сенчъри” - Тайпе, Тайван и др. От 2002 г., наред с диригентската си дейност, активно композира, концертира като пианист и преподава музикален анализ в АМТИИ Пловдив. През март 2009 г. дебютира като диригент в Кливланд - САЩ с творбата на Пиетро Маскани „Приятелят Фриц”. Американската музикална критика отбелязва спектаклите като едно от най-значимите годишни музикални събития. Григор Паликаров е носител на наградата на СБМТД «Кристална лира» (2012).

 

Кузман Попов - режисьор Държавна опера - Варна

Режисьорът Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов. През 1971-1972 г. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при професорите В. Фелзенщайн и Г. Фридрих. След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера.

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в БНТ. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и други, Варненската опера успешно участва в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди, представя се на международни музикални фестивали, гастролира на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др. Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми".

През 1997 г. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 г., в сътрудничество с известния сценограф Владимир Василиев,  поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”.

Постановката му на “Едип цар” във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 г. Номиниран е два пъти за “Кристална лира”, а през 2002 г. е награден със “Златна лира” във връзка с юбилейната му 60-годишнина. През 2012 г. е удостоен с с почетно отличие – Плакет и Грамота на Министерството на културата за дългогодишен принос към развитието на българското сценично изкуство и култура и във връзка с неговия 70-годишен юбилей.

 

TOP