Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„Кармен” завинаги!

 

„Кармен” е всичко около нас, целият живот, целият свят, без сенки, без недоизказаност”, Ромен Ролан

Операта „Кармен” на великия френски композитор Жорж Бизе е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Обявена в първата програмна книжка като комедия, тя – оказва се – завършва с кървава трагедия. Нейни герои са бандити, контрабандисти, войници. Възмутените зрители се надпреварвали да отхвърлят главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна съблазнителка,” „авантюристка без морални устои” и т.н. Операта, както и героинята, разбили сърцето на своя творец – Бизе не понесъл провала на премиерата в парижката „Опера Комик” през 1875 г. и починал 3 месеца по-късно...

Но историята обича парадоксите. Обвиненията в безнравственост след време сме сменили с възхищение и преклонение пред неподражаемата Кармен, а дързостта и вулгарността й, които възмутили публиката на премиерата, започнали да се възприемат като пикантни и дори привлекателни особености на своенравния й характер.

И французите, тези велики познавачи на женската природа, сами се удивили на своята недалновидност. 7 години след премиерата, операта се завърнала в Париж с огромен успех, а през 1904 г. вече достигнала своето 1000-но представление.

Днес „Кармен” е една от най-популярните опери и гордо шества по оперните сцени в Европа, Америка и Япония – както винаги свободна, свободна от любов, свободна за любов... „Кармен” завинаги!

 

 

„Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение...”, размишлява Фридрих Ницше

Далеч преди премиерата на операта, героите на новелата на Проспер Мериме започнали своя сценичен живот в едноактния балет „Кармен и тореадорът”, поставен в Мадрид през 1848 г. от младия Мариус Петипа. Към този сюжет се обръщали и други известни хореографи на XX век, сред които Ролан Пети (1949) и Касьян Голейзовский (1931).

Кубинският балетмайстор Алберто Алонсо създава за Мая Плисецкая своя версия на „Кармен”. През 1967 г. на сцената на Болшой театър се състояла премиерата на балета „Кармен сюита”, по музика на Бизе с аранжимент на Родион Шчедрин. През 1983 г. балетният свят бил възхитен от постановката на испанския балетмайстор Антонио Гадес и от филма „Кармен” на режисьора Карлос Саура.

С времето не остаряват нито новелата на Проспер Мериме, нито музиката на Жорж Бизе, затова пък непрекъснато се множат интерпретациите, свързани с първоизточника. Историята на свободолюбивата циганка предава с езика на експресивната съвременна хореография авангардният хореограф Матс Ек (1992), британският хореограф Матю Борн (2000), балетмайсторът Поклитару (2006) и др.

Към всички тези опити да се предаде неустоимата притегателна сила на шедьовъра се прибавя и оригиналният хореографски прочит на едно от най-големите имена в съвременния руски и световен балет Сергей Бобров.

Премиерните спектакли на неговата постановка “Carmen Dance” на сцената на Държавна опера Варна, под егидата на кмета на Варна, г-н Иван Портних, предстоят на 18, 19 и 20 юли 2014.

Прочетете още по темата- кликнете тук

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP