Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА
  22 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА
  23 януари, 17.00, Основна сцена Идеята за среща на велики представители на руската музикална и...
  Read More +
 • Даниела Димова получи наградата на БНТ за Mузикално събитие на декември 2020
  22 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  Даниела Димова получи наградата на БНТ за Mузикално събитие на декември 2020
  Днес водещият на предаването "Вечната музика" по БНТ 1 Марио Николов връчи на Даниела Димова,...
  Read More +
 • КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  07 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  “Jazz Cats Symphony” – 20 януари 2021 г., 19.00, Основна сцена, ТМПЦ Варна ХРИСТО ЙОЦОВ пред...
  Read More +

Виртуозите Людмил Ангелов и Минчо Минчев за пръв път заедно на камерната сцена

Людмил Ангелов с премиерни изпълнения в благотворително национално турне за фондация „Панчо Владигеров“

Варна – 17 октомври, 19.00, Основна сцена, ТМПЦ – Варненска опера;

Бургас – 18 октомври, 19.00, Бургаска опера;

Шумен – 19 октомври, 19.00, Читалище „Васил Друмев“;

Русе - 20 октомври, 19.00, Доходно здание;

София – 24 октомври, 19.30, Софийска филхармония, ММФ „Пиано Екстраваганца“

 

Маестро Ангелов, освен като един от най-виртуозните съвременни пианисти, Вие сте известен и като основател и организатор на международнимузикални фестивали. Поредните издания на „Пиано Екстраваганца“ и „Камералия“ продължават да радват меломаните и сега, когато заради COVID пандемията редица други фестивали отпадат. Защо е важно да не се отказваме от живото изкуство?

В тези трудни условия ние трябва да бъдем заедно с нашата публика и се надяваме, че тя също ще бъде с нас. Според мен много е важно в подобна моментна ситуация на пандемия да запазим отношението си към културата. Преди всичко моята лична борба беше да не обявим нулева година за двата фестивала и да продължим да предлагаме на публиката хубава програма. Разбира се, гостите от чужбина през тази година са по-малко от друг път по разбираеми причини, най-вече поради рестрикциите за пътуване.

Което може би дава възможност да оценим повече нашите български артисти...

Разбира се, макар че те винаги са присъствали във фестивалите, в които аз съм участвал като техен директор и като ментор. Тази година имаме също прекрасни концерти и се надявам, че мерките за сигурност няма да станат по-сурови, така че да можем докрай да проведем фестивалите.

Другият радостен факт, който касае и Варна, е, че фестивалът „Камералия“ гостува за първи път с 3 концерта във Варна, като концертите се изнасят в Концертното студио на БНР - Радио Варна. Започнахме на 1 октомври, Деня на музиката, минаха вече два концерта, предстои последният на 28 октомври.

Сега в София „Пиано Екстраваганца“ и „Камералия“ текат паралелно. Отговаряйки на Вашия въпрос, искам да благодаря на Столична община и на Министерството на културата, които продължават да ни подкрепят. В тези трудни моменти получихме финансова помощ от тях, както е било и в предходни години. И това също беше съществен фактор, за да се получат новите издания на фестивала.

Преди София в "Пиано Екстраваганца" концерта с Минчо Минчев ще изнесете във Варна, а може би тук ще свирите друга програма...

Не, програмата е една и съща. Това е едно национално турне, което тръгва от Варна. Правим го по два различни повода, от които единият е благотворителен. Минчо Минчев и аз ще дарим хонорарите си от петте концерта, които ще изнесем в различни градове на България, на фондация „Панчо Владигеров“. Фондацията е юридическото лице, което стои над Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“, защото той изпитва големи финансови затруднения. Това е благородната кауза, заради която решихме да направим турнето. 

Другата, по-човешката страна, е 70-годишнината на Маестро Минчев, която отбелязахме съвсем наскоро – един чудесен повод да отпразнуваме юбилея и с концертно турне. Лично за мен този факт също е специален, защото става дума за първото ни съвместно турне. Представял съм си, че в някакъв момент ще бъдем заедно на сцената и ето че този момент дойде.

Минчо Минчев и Людмил Ангелов, двама виртуози на една сцена в един концерт, това ще бъде истински подарък за ценителите на класическата музика! Кажете, да се свири с Минчо Минчев по-различно ли е, отколкото, примерно, с Веско Ешкенази?

Всеки цигулар има различен стил, както и ние, пианистите се отличаваме с различен стил и това е съвсем нормално. Хубаво е, когато има възможност, чрез камерната музика, един музикант да общува с различни партньори на камерната сцена. Това обогатява всеки един от нас и дава нови възможности и нови хоризонти за интерпретация.

Дали ще направите диск с Минчо Минчев, както беше с Веско Ешкенази в онзи незабравим Ваш концерт в прослава на тангото?

Дай боже, нищо не се знае. Засега това е един хубав проект, репетициите вървят чудесно, много добре се разбираме, много бързо стават нещатата. Нищо чудно в някакъв бъдещ момент да узрее и идея за звукозапис.

Вашите концертни изяви се характеризират с внимателен подбор и изискан вкус и сегашният концерт не прави изключение. Освен Бетовен, чиято 250-годишнина от рождението отбелязваме през тази година, защо се спряхте на останалите композитори – Бетовен, Шнитке и Франк?

Идеята ни бе да съчетаем различни стилове. Най-напред да уточня, че произведенията, които изпълняваме, в началото на първата и в началото на втората част, са Шакона в Сол минор от Томазо Витали и Сюита в старинен стил от Алфред Шнитке. Те са премиерни за мен, аз не съм ги изпълнявал досега и затова с удоволствие приех предложението на Минчо Минчев да ги включим в програмата.

По този начин допълнихме стилово едно предкласическо произведение, каквото е това на Томазо Витали и съответно Сюитата в старинен стил от Алфред Шнитке с такива големи класически произведения като Соната №5 във Фа мажор, Оп. 24 «Пролетна»

от Лудвиг ван Бетовен и Соната в Ла мажор от Цезар Франк. Надявам се, че тази музикална драматургия в нашия концерт ще допадне на зрителите..

И двамата с Минчо Минчев сте свързани с Варна, били сте артистични директори на ММФ "Варненско лято" и двамата продължавате, за радост на нас, варненци, да сте част от творческия живот на града. Има ли го този сантимент в концерта и въобще какво е за Вас Варна? 

 

Обичам Варна като мой роден град. Както казваме ние, българите, пъпът ми е хвърлен тук, така че това е нещо, което няма как да не оказва влияние. За мен всички срещи с варненската публика са били много очаквани и с голям трепет съм подготвял всички мои варненски концерти. Предполагам, че и Маестро Минчев, който също е свързан с Варна и с ММФ „Варненско лято“, изпитва същите чувства като мен.

 

Интервю: Виолета Тончева

 

БИЛЕТИ: 15, 20,30 и 40лв.
БИЛЕТНИ КАСИ:
ТМПЦ - ВАРНА, пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:30-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020
Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.
Билети и през онлайн мрежите на EVENTIM https://www.eventim.bg/bg/ и
ФКЦ: https://fccvarna.bg/

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP