Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  07 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  “Jazz Cats Symphony” – 20 януари 2021 г., 19.00, Основна сцена, ТМПЦ Варна ХРИСТО ЙОЦОВ пред...
  Read More +
 • ИВАН МОМИРОВ ПЕЕ НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН В РОДНИЯ ГРАД
  17 Декември 2020 by MIro, in Актуални новини
  ИВАН МОМИРОВ ПЕЕ НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН В РОДНИЯ ГРАД
  ИРИНА ЖЕКОВА, МАРИЯ ПАВЛОВА, ИВАН МОМИРОВ И ИВО ЙОРДАНОВ СА СОЛИСТИ НА КОЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ 2020 22,...
  Read More +
 • КОЛЕДНА БАЛЕТНА ГАЛА НА 19 ДЕКЕМВРИ 2020
  10 Декември 2020 by MIro, in Актуални новини
  КОЛЕДНА БАЛЕТНА ГАЛА НА 19 ДЕКЕМВРИ 2020
  Държавна опера Варна, със съдействието на Фонд "Култура" при Община Варна, подготвя за...
  Read More +

„УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДИРИГЕНТА КРЪСТИН НАСТЕВ

 

6 декември 2019, 19.00, Основна сцена

 

 

 

Преди предстоящата, трета среща с „Уестсайдска история“, след премиерните спектакли на мюзикъла във Варна и на фестивала „Елена Теодорини“ в Румъния, е любопитно да научим как оценява работата в екипа Маестро Кръстин Настев, диригент-постановчик на мюзикъла, заедно с Маестро Александър Фрай.

Когато за една нова постановка са събрани талантливи и можещи артисти, работният процес протича някак неусетно. Хубавото е, че нашият екип във Варненската опера е международен и да направим мюзикъла на английски език беше преодолимо предизвикателсво. За щастие всички артисти на сцената прегърнаха идеята да се въплътят в определените им роли безрезервно и да покажат най-доброто от себе си. Затова и спектаклите, които направихме, бяха на необходимото ниво. В историята на Тони, Мария и техните приятели вложихме много любов, амбиция и иновативни идеи, които ще продължим да отстояваме и развиваме.

 

Как се свири мюзикъл, в сравнение, примерно, с опера?

Според всички световни източници „Уестсайдска история“ се определя като първият Бродуейски образец в стил симфо–джаз (в характерния за епохата на 50-те години Cool jazz)Самият жанр на мюзикъла позволява по-свободни операции, а при операта свободата не е въможна. Легендарните първи изпълнители на мюзикъла (1957) са Каръл Лоурънс в ролята на Мария, Лари Кърт – Тони и Чита Ривера – Анита. Смятам, че когато е писал творбата, Бърнстейн е мислил все пак за школувани оперни гласове. Неслучайно оперните звезди Хосе Карерас и Кири Те Канава участват в студиен запис на мюзикъла под неговото диригентство (1985).

При „Уестсайдска история“ няма определен начин на звукоизвличане. Но трябва да се има предвид, че основната разлика между мюзикъла и операта се състои не само в гласовете, а и в състава на акомпанимента, т.е какви инструменти съпътстват солистите. Но това е друга, по-специфична тема, която изисква отделен анализ.

Какво целиш да постигнеш в музикалната интерпретация на оркестъра?

Появата в „Уестсайдска история“ на нетипични за класическия оркестър инструменти, като електрическа китара, електрическо пиано, барабани, саксофон донасят екзотика в звука. Търся едно звуково общение с другите инструменти и постигането на нетрадиционен звук, който обаче да съответства на композиторските идеи, т.е. да бъдем в новото време, но с композиторските похвати на Бърнстейн.

Твоите лични вълнения около „Уестсайдска история“...

Сюжетът е много човешки, много истински и няма как да не вълнува. Именно сюжетът е разълнувал и самия композитор, за да се заеме със създаването на този шедьовър на музикалния театър. Лично мен ме докосват много неща в „Уестсайдска история“ – от историите на персонажите и играта на моите колеги до чисто диригентските задачи, които мюзикълът поставя.

За мен „Уестсайдска история“ е истинско предизвикателство – да научиш балета да пее и певците да танцуват е наистина трудна задача. И ако съдим по възторжените реакции на публиката, ние се справяме много добре. Стремежът ни е с всяко следващо представление да ставаме все по-добри. С тази мисъл ще поднесем „Уестсайдска история“ и на 6 декември. Това ще бъде нашият подарък за варненската публика на Никулден. 

 

Интервю на Виолета Тончева

Фотография Росен Донев

Още по темата : 

 

АРТИСТИЧНИТЕ ЛИЦА НА МИЛЕНА ЗАХАРИЕВА

 

 http://operavarna.com/index.php/bg/novini/interviews/2664-interviu-s-milena-zaharieva

 

 

 

МАРИЯ ПАВЛОВА ЗА МАРИЯ ОТ „УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“

 

 http://operavarna.com/index.php/bg/novini/interviews/2665-interviu-s-maria-pavlova

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP