Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • НОВАТА ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ на ТМПЦ ВАРНА във ФЕСТИВАЛА за ДИЗАЙН „МЕЛБА на ЖИВО“
  19 Октомври 2020 by MIro, in Актуални новини
  НОВАТА ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ на ТМПЦ ВАРНА във ФЕСТИВАЛА за ДИЗАЙН „МЕЛБА на ЖИВО“
  Професионално признание за РАДОСЛАВА БООР Авторът на новата визуална идентичност на...
  Read More +
 • ТРИ В ЕДНО - Опера, оперета и мюзикъл в едно искрящо музикално послание
  16 Октомври 2020 by MIro, in Актуални новини
  ТРИ В ЕДНО - Опера, оперета и мюзикъл в едно искрящо музикално послание
  Oпера, оперета, мюзикъл са жанровете, които присътстват трайно в репертоара на Държавна опера...
  Read More +
 • 12 Октомври 2020 by MIro, in Актуални новини
  "ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША" или ЛЮБОВТА, КОЯТО НИКОГА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ
  12 октомври, 19.00, Основна сцена „Царицата на чардаша“, неоспоримата Царица на оперетите, е...
  Read More +

Зле опазеното момиче - 2011 г.

Зле опазеното момиче - 2011 г.

от Херолд/Хертел

Балет

 

 
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Режисура, хореография и постановка КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Алчната Марцелина иска да ожени изгодно дъщеря си Лиза за глупака Никез. Но Лиза обича бедния момък Колен. Марцелина не разрешава на младите да се срещат и зорко следи Лиза.

Пристигат приятели и приятелки. Те от все сърце съчувстват на Лиза и Колен, но не могат да им помогнат. Марцелина не изпуска Лиза от поглед и я заставя да работи в къщи: да храни кокошките, да бие масло, да мете и простира прането.

Селяните жънат нивите. Сред тях са Лиза, Колен, Марцелина и Никез. Надига се буря, която отнася Никез заедно с чадъра, който носи. Селяните носят мокрите снопи в дома на Марцелина, сред тях се е скрил и Колен, защото само така може да се види с Лиза. Марцелина излиза, като акуратно заключва вратата. Лиза започва да мечтае за бъдещия си живот, копнее да се омъжи за Колен и да си имат деца. Внезапно снопите се размърдват и пред смутената Лиза се изправя Колен.

Отначало Лиза е смутена и засрамена, но постепенно двамата потъват в мечти за бъдещия си съвместен живот. Изведнъж се чува шум от пристигането на Марцелина, в паниката си Лиза скрива Колен в хамбара и започва припряно да работи, предизвиквайки подозренията на майка си. Майката е изненадана от поведението на дъщеря си, а и забелязва, че кърпата на Колен е на врата й.
Разярената Марцелина наказва Лиза, като я заключва в хамбара, където вече е скрит Колен.

Марцелина чака нотариуса, потривайки доволно ръце от изгодния брак с Никез. Гостите пристигат и тя любезно ги посреща.След подписването на договора,  майката тържествено връчва ключа на Никез, за да освободи годеницата си. Когато глупакът Никез отключва вратата всички с изненада установяват, че вътре Лиза не е сама. Мишо, бащата на Никез скъсва договора и ядосан си тръгва. Всички молят Марцелина да благослови младите и на нея не й остава нищо друго, освен да се съгласи.

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

“Зле опазеното момиче” е един от най-старите балети, достигнали до наши дни.
За първи път е изпълнен на 1 юли 1789 г. в Бордо, само две седмици след падането на Бастилията.

Балетът “Зле опазеното момиче” отначало се играе под името “Балет за сламата, или От лошото до доброто има само една крачка”. Той става популярен в редица страни. През 1791 г. се поставя в Лондон. Задържа се в продължение на много сезони в Марсилия, Лион, Париж.
През 1800 г. е поставен в Москва под името “Измамената старица” по хореография на Джузепе Соломони.

При тези многобройни постановки балетът все повече и повече е променян. Всички хореографи и диригенти нагаждат според вкуса и разбиранията си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера. И това се отразява на художествената цялост на произведението.

През годините почти всички видни балетмайстори поставят творбата, а в ролята на Лиза танцуват едни от най-големите балерини: Вирджиния Цуки, Матилда Кшесинска, Тамара Карсавина, Анна Павлова, Олга Лепешинска, Галина Уланова, Мая Плисецка, Алисия Алонсо...

През 1864 г. немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) прави нова преработка на балета “Зле опазеното момиче” и дирижира премиерата му в Берлинската опера.
Хертел е композитор с опит в балета, автор е на няколко творби от този жанр, някои от които се задържат доста дълго на сцената: “Сатанила”, “Приключенията на Флик и Флок”, “Сарданапал” (по Джордж Байрон), “Фантаска” и др. Ала и Петер Хертел подобно на Луи Херолд остава известен най-вече с балета “Напразна предпазливост”. Преработката на Хертел получава широко разпространение в Русия, където се играе в много театри, а постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и др. Добавят музикални номера от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.

 

Снимки ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ:

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP