Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  15 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII...
  Read More +
 • С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  07 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  Юбилейното вино за 75-годишния юбилей на Варненската опера в с плаката на "Продадена невеста"...
  Read More +
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +

Песните на Обединена Европа в ГХГ на 9 май

С камерен концерт под наслов „Песните на Обединена Европа” Варна ще отбележи Деня на Европа – 9 май.
На този ден в ГХГ от 18 часа ще чуем солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров и Лиляна Кондова, на които ще акомпанират на пиано съответно Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев.

За своя концерт те специално са издирили както известни камерни произведения, така и изящни миниатюри, фолклорни аранжименти и други творби, характерни за песенното творчество на страни от Европейския съюз. Идеята на този общ аудио портрет е да доближи слушателя до музикалните вкусове и настроения на отделните народности, да го подтикне към естетически сравнения и да му вдъхне частица от онази всеобхватна енергия на многообразието, която е основно качество на европейската музикална култура.

Наред с „Елегия” от Жул Масне, „Der Wanderer”, “Standchen”, “Die Stadt” и “Abschied” oт Франц Шуберт, Пламен Димитров и Жанета Бенун-Николаева ще представят „Люти клетви” от Георги Спасов, „Вино пия” от Добри Христов, за да изброим само някои от интересните акценти в програмата на вечерта. Един песенен концерт с творби от различни композитори е по-труден за интерпретация, отколкото участието в даден оперен спектакъл, защото в концерта се налага при всяка песен да навлизаш в нова стилистика, изтъква известният наш баритон, който е желан гост на редица престижни сцени по света.    

 

Лиляна Кондова и Стефан Бояджиев ще изпълнят „An Сhloe” от В. А. Моцарт, „Erinnerung” от Густав Малер, „Песента на Солвейг” от Едуард Григ, „Момичетата от Кадикс” на Лео Делиб, както и „Нани ми нани, Дамянчо” от Любомир Пипков, „Девойче” и „Луковитски моми” от Добри Христов, „Цъфнало бяло кокиче” от Панчо Владигеров. 

Лиляна Кондова и Пламен Димитров, в съпровод на пиано от Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев ще представят заедно популярната песен на Панчо Владигеров „Биляна платно белеше”.

В края на концерта „Песните на Обединена Европа”, в изпълнение на четиримата участници, ще прозвучи, както може да се очаква, и музикалният апотеоз „Ода на радостта“ - Химнът на Европейския съюз. Тази красива и жизнеутвърждаваща творба, фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, създаден по едноименната ода на Фридрих Шилер, е избрана през 1972 г. от Съвета на Европа за Европейски химн, препотвърдена през 1985 г. и от Европейската общност, сега Европейски съюз.

Ето и първият куплет от „Ода на радостта”, в превод на Димитър Стоевски:

Радост, дева вдъхновена, / лъч божествен, дивен дар, / свеждаме опиянени / взор пред твоя свят олтар. / Ти сплотяваш в порив чуден
разделените от зло, / братя стават всички люде, ти разпериш ли крило.

 

Оригиналът на Фридрих Шилер:

Freude, schöner Götterfunken / Tochter aus Elysium, / Wir betreten feuertrunken, / Himmlische, dein Heiligtum! / Deine Zauber binden wieder / Was der Mode Schwert geteilt; / Bettler werden Fürstenbrüder, / Wo dein sanfter Flügel weilt.

Чуйте Химна на Европейския съюз:

http://vbox7.com/play:37d83449

TOP