Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ИВО ЙОРДАНОВ ДАРИ КРЪВ ПРЕДИ СПЕКТАКЪЛА НА
  03 Февруари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  ИВО ЙОРДАНОВ ДАРИ КРЪВ ПРЕДИ СПЕКТАКЪЛА НА "СИМОН БОКАНЕГРА"
  Солистът на Варненската опера Иво Йорданов дари кръв в деня на спектакъла „Симон Боканегра“ от...
  Read More +
 • БАРИТОНЪТ И ДОЖЪТ
  27 Януари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  БАРИТОНЪТ И ДОЖЪТ
  БАРИТОНЪТ И ДОЖЪТ ИВО ЙОРДАНОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за образа на Симон Боканегра в едноименната...
  Read More +
 • БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА С 3 СПЕКТАКЪЛА ВЪВ ВАРНА
  23 Януари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА С 3 СПЕКТАКЪЛА ВЪВ ВАРНА
  4, 5 февруари, 19.00, Основна сцена На 4 и 5 февруари балетът на Софийската опера е поканен да...
  Read More +

Песните на Обединена Европа в ГХГ на 9 май

С камерен концерт под наслов „Песните на Обединена Европа” Варна ще отбележи Деня на Европа – 9 май.
На този ден в ГХГ от 18 часа ще чуем солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров и Лиляна Кондова, на които ще акомпанират на пиано съответно Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев.

За своя концерт те специално са издирили както известни камерни произведения, така и изящни миниатюри, фолклорни аранжименти и други творби, характерни за песенното творчество на страни от Европейския съюз. Идеята на този общ аудио портрет е да доближи слушателя до музикалните вкусове и настроения на отделните народности, да го подтикне към естетически сравнения и да му вдъхне частица от онази всеобхватна енергия на многообразието, която е основно качество на европейската музикална култура.

Наред с „Елегия” от Жул Масне, „Der Wanderer”, “Standchen”, “Die Stadt” и “Abschied” oт Франц Шуберт, Пламен Димитров и Жанета Бенун-Николаева ще представят „Люти клетви” от Георги Спасов, „Вино пия” от Добри Христов, за да изброим само някои от интересните акценти в програмата на вечерта. Един песенен концерт с творби от различни композитори е по-труден за интерпретация, отколкото участието в даден оперен спектакъл, защото в концерта се налага при всяка песен да навлизаш в нова стилистика, изтъква известният наш баритон, който е желан гост на редица престижни сцени по света.    

 

Лиляна Кондова и Стефан Бояджиев ще изпълнят „An Сhloe” от В. А. Моцарт, „Erinnerung” от Густав Малер, „Песента на Солвейг” от Едуард Григ, „Момичетата от Кадикс” на Лео Делиб, както и „Нани ми нани, Дамянчо” от Любомир Пипков, „Девойче” и „Луковитски моми” от Добри Христов, „Цъфнало бяло кокиче” от Панчо Владигеров. 

Лиляна Кондова и Пламен Димитров, в съпровод на пиано от Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев ще представят заедно популярната песен на Панчо Владигеров „Биляна платно белеше”.

В края на концерта „Песните на Обединена Европа”, в изпълнение на четиримата участници, ще прозвучи, както може да се очаква, и музикалният апотеоз „Ода на радостта“ - Химнът на Европейския съюз. Тази красива и жизнеутвърждаваща творба, фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, създаден по едноименната ода на Фридрих Шилер, е избрана през 1972 г. от Съвета на Европа за Европейски химн, препотвърдена през 1985 г. и от Европейската общност, сега Европейски съюз.

Ето и първият куплет от „Ода на радостта”, в превод на Димитър Стоевски:

Радост, дева вдъхновена, / лъч божествен, дивен дар, / свеждаме опиянени / взор пред твоя свят олтар. / Ти сплотяваш в порив чуден
разделените от зло, / братя стават всички люде, ти разпериш ли крило.

 

Оригиналът на Фридрих Шилер:

Freude, schöner Götterfunken / Tochter aus Elysium, / Wir betreten feuertrunken, / Himmlische, dein Heiligtum! / Deine Zauber binden wieder / Was der Mode Schwert geteilt; / Bettler werden Fürstenbrüder, / Wo dein sanfter Flügel weilt.

Чуйте Химна на Европейския съюз:

http://vbox7.com/play:37d83449

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP