Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • СКРЪБНА ВЕСТ
  11 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  СКРЪБНА ВЕСТ
  Днес 1 0 септември 2019 г. ПОЧИНА ХРИСТО ГЕОРГИЕВ ИГНАТОВ Дългогодишен директор и диригент на...
  Read More +
 • СТАРТ НА ОПЕРНИЯ СЕЗОН С МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ, МИНЧО МИНЧЕВ И НИКОЛАЙ МИНЧЕВ
  02 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  СТАРТ НА ОПЕРНИЯ СЕЗОН С МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ, МИНЧО МИНЧЕВ И НИКОЛАЙ МИНЧЕВ
  Симфоничен концерт - 1 октомври 2019, 19.00, Основна сцена Държавна опера Варна, 77-ми творчески...
  Read More +
 • ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
  02 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
  ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ За...
  Read More +

Песните на Обединена Европа в ГХГ на 9 май

С камерен концерт под наслов „Песните на Обединена Европа” Варна ще отбележи Деня на Европа – 9 май.
На този ден в ГХГ от 18 часа ще чуем солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров и Лиляна Кондова, на които ще акомпанират на пиано съответно Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев.

За своя концерт те специално са издирили както известни камерни произведения, така и изящни миниатюри, фолклорни аранжименти и други творби, характерни за песенното творчество на страни от Европейския съюз. Идеята на този общ аудио портрет е да доближи слушателя до музикалните вкусове и настроения на отделните народности, да го подтикне към естетически сравнения и да му вдъхне частица от онази всеобхватна енергия на многообразието, която е основно качество на европейската музикална култура.

Наред с „Елегия” от Жул Масне, „Der Wanderer”, “Standchen”, “Die Stadt” и “Abschied” oт Франц Шуберт, Пламен Димитров и Жанета Бенун-Николаева ще представят „Люти клетви” от Георги Спасов, „Вино пия” от Добри Христов, за да изброим само някои от интересните акценти в програмата на вечерта. Един песенен концерт с творби от различни композитори е по-труден за интерпретация, отколкото участието в даден оперен спектакъл, защото в концерта се налага при всяка песен да навлизаш в нова стилистика, изтъква известният наш баритон, който е желан гост на редица престижни сцени по света.    

 

Лиляна Кондова и Стефан Бояджиев ще изпълнят „An Сhloe” от В. А. Моцарт, „Erinnerung” от Густав Малер, „Песента на Солвейг” от Едуард Григ, „Момичетата от Кадикс” на Лео Делиб, както и „Нани ми нани, Дамянчо” от Любомир Пипков, „Девойче” и „Луковитски моми” от Добри Христов, „Цъфнало бяло кокиче” от Панчо Владигеров. 

Лиляна Кондова и Пламен Димитров, в съпровод на пиано от Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев ще представят заедно популярната песен на Панчо Владигеров „Биляна платно белеше”.

В края на концерта „Песните на Обединена Европа”, в изпълнение на четиримата участници, ще прозвучи, както може да се очаква, и музикалният апотеоз „Ода на радостта“ - Химнът на Европейския съюз. Тази красива и жизнеутвърждаваща творба, фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, създаден по едноименната ода на Фридрих Шилер, е избрана през 1972 г. от Съвета на Европа за Европейски химн, препотвърдена през 1985 г. и от Европейската общност, сега Европейски съюз.

Ето и първият куплет от „Ода на радостта”, в превод на Димитър Стоевски:

Радост, дева вдъхновена, / лъч божествен, дивен дар, / свеждаме опиянени / взор пред твоя свят олтар. / Ти сплотяваш в порив чуден
разделените от зло, / братя стават всички люде, ти разпериш ли крило.

 

Оригиналът на Фридрих Шилер:

Freude, schöner Götterfunken / Tochter aus Elysium, / Wir betreten feuertrunken, / Himmlische, dein Heiligtum! / Deine Zauber binden wieder / Was der Mode Schwert geteilt; / Bettler werden Fürstenbrüder, / Wo dein sanfter Flügel weilt.

Чуйте Химна на Европейския съюз:

http://vbox7.com/play:37d83449

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP