Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • СКРЪБНА ВЕСТ
  11 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  СКРЪБНА ВЕСТ
  Днес 1 0 септември 2019 г. ПОЧИНА ХРИСТО ГЕОРГИЕВ ИГНАТОВ Дългогодишен директор и диригент на...
  Read More +
 • СТАРТ НА ОПЕРНИЯ СЕЗОН С МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ, МИНЧО МИНЧЕВ И НИКОЛАЙ МИНЧЕВ
  02 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  СТАРТ НА ОПЕРНИЯ СЕЗОН С МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ, МИНЧО МИНЧЕВ И НИКОЛАЙ МИНЧЕВ
  Симфоничен концерт - 1 октомври 2019, 19.00, Основна сцена Държавна опера Варна, 77-ми творчески...
  Read More +
 • ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
  02 Септември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
  ПРЕДСЕЗОН С ФИНАЛИСТИ ОТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ДИРИГЕНТИ И РЕЖИСЬОРИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ За...
  Read More +

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири на 15 март

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири на 15 март

 

XV Великденски музикален фестивал – Варна 2014

На 15 март от 19 часа варненската публика ще се срещне с виртуозния цигулар Светлин Русев, който ще бъде солист в Симфоничен концерт под диригентството на Амори дьо Клозел (Франция).
Клавирното дуо Милко Милков и Ваня Пешева също ще бъдат солисти в това очаквано музикално събитие, с което се откриват XV Великденски музикален фестивал и Европейския музикален фестивал – Варна 2014.
В програмата са включени творби от Сен-Санс, Равел, Шосон и Пуленк.

Роден през 1976 в Русе, Светлин Русев започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ “Проф. Веселин Стоянов”. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов.

През 1994 журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Светлин Русев е носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 е награден с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

 

По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Светлин Русев е свирил като солист с редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, работи с диригенти от класата на Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ари ван Беек, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Мунг-Вун Чунг. Като особено търсен партньор в камерната музика, той работи с имена като Мунг-Вун Чунг, Ж. М. Луизада, Ф. Касар, Е. льо Саж, А. Таместит, В. Менделсон, К. Филипс, П. Майер, Ф. Бернолд.

Редовно е канен за участия на музикални фестивали, сред които фестивалът “Габриел Форе”, фестивалът на Радио Франс в Монпелие, La Chaise-Dieu, Sully-sur-Loire, L’Empéri, фестивалът за камерна музика в Кумо, Финландия, Festival de la Vézère, de l’Orangerie в Со, La Roque d’Anthéron , Les Fondamentales.

Съорганизатор е на фестивала Les Classiques de Val d’Isère. Член е на триото Русев, Салк, Розанова и на ансамбъл Тангисимо. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от К. А. Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек. През 2009 г. отново с Елена Розанова записват за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Цезар Франк и Камий Сен – Санс, a през 2010 заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва Сонатите №3 от Е. Григ и Н. Метнер за Fondamenta.

След пет години като концертмайстор на оркестъра на Оверн (от 2000 до 2005), Светлин Русев е назначен за концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио през 2005 година. От 2007 той е концертмайстор на Сеулcкaта филхармония. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 в България. Светлин Русев получи специалната награда „Кристална лира” за големите си постижения на концертите през сезон 2006–2007 в България.

От септември 2008 е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.

Светлин Русев свири на цигулка Страдивари от 1710 г. “Camposelice”, предоставена от Nippon Music Foundation.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP