Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +
 • „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла...
  Read More +
 • МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  11 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и...
  Read More +

"ЖЕНИТЕ НА ПУЧИНИ" ОТКРИВАТ ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР - ВАРНА 2022

 

Поради неблагоприятната метеорологична прогноза спектакълът се измества на Основна сцена, Държавна опера Варна. Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - главен диригент на Puccini Philharmonic Orchestra, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна, режисьор Сребрина Соколова, с участието на Доната Д`Анунцио Ломбарди - награда Пучини 2019, Илина Михайлова, Ирина Жекова, Рейналдо Дроз, Валерий Георгиев, Пламен Димитров. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

11 юни, 21.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

ПУЧИНИ И ПОСЛАНИЕТО НА НЕГОВИТЕ ГЕРОИНИ

Концертът през погледа на артистите

МАЕСТРО ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ - Италия, главен диригент на Puccini Philharmonic Orchestra, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна
Пучини и неговите героини винаги ще ни вълнуват. Мими, Мюзета, Турандот, Тоска, Мадам Бътерфлай - те са толкова различни, но всички носят в сърцето си най-красивото човешко чувство – любовта. Те обичат и страдат, борят се за любовта, жертват се за нея, защото любовта е смисълът на живота. Това е посланието на Пучини, което неговите музи пренасят до нас.

ДОНАТА Д`АНУНЦИО ЛОМБАРДИ - Италия, сопран, награда "Пучини" 2019
Сърцето ми е разделено на много части за всяка една от героините на Пучини. Пяла съм ги, познавам ги, обичам ги. Изумителни създания, изваяни по блестящ начин във вокално и артистично отношение, те олицетворяват безкрайната вселена на женската природа. Пучини е ненадминат майстор на женските образи.
ИРИНА ЖЕКОВА - сопран, солистка на Държавна опера Варна

Женските образи са много важни за Пучини. Той е обрисувал своите героини с много любов. Макар и външно крехки, те притежават голяма вътрешна сила и са двигатели на цялото действие. С любовта, която даряват, те осветяват и другите персонажи. Аз ще пея огнената Мюзета – носителка на енергия и нови идеи, една еманципирана жена в началото на XX век.

ИЛИНА МИХАЙЛОВА - сопран, солистка на Държавна опера Варна
В сърцето ми има огромна любов за Пучини, защото първата опера в моя сценичен живот бе „Бохеми“ от Пучини. Незабравима остава тази първа моя оперна изява, при това не на коя да е сцена, а на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, точно до къщата, където е творил Пучини. Тогава пях Мюзета, а сега ще бъда Мими. Обичам Пучини - композиторът, който най-страстно пише за любовта във всеки неин нюанс. Влюбена съм в цялото му творчество и съм много щастлива, че концерта „Жените на Пучини“ ще дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, този толкова емоционален маестро, който само с жест и изражение на лицето ни предава цялата емоция, която и Пучини е чувствал.

РЕЙНАЛДО ДРОЗ - тенор, Испания, възпитаник на маестра Райна Кабаиванска
В света на Пучини жените стоят в центъра. Те носят целия емоционален заряд на творчеството му, а ние мъжете сме там, за да ги обичаме и чрез нашата любов те още повече да заблестят на оперния небосклон.

TOP