Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  15 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII...
  Read More +
 • С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  07 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  Юбилейното вино за 75-годишния юбилей на Варненската опера в с плаката на "Продадена невеста"...
  Read More +
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +

ВИДЕО МАПИНГЪТ МЕЖДУ ТЕХНОЛОГИЯТА И ИЗКУСТВОТО

МАПИНГ СПЕЦИАЛИСТЪТ ТОДОР ТОДОРОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за спецификата на видеомапинга и ролята му в сценичните изкуства, живите картини и връзката им с останалите елементи от постановката, баланса между дигиталните технологии и живото изкуство, защо е добре режисьорите да разбират от мапинг и защо театрите неглижират проблема с обучението на мапинг специалисти; за „Риголето“ и първия видео мапинг в оперна постановка в най-новата история на Варненската опера

Поздравления най-напред за интересния видеомапинг, с който представяте атрактивно историята на Варненския драматичен театър в юбилейния спектакъл „100!“

Благодаря. Режисьорът Боян Иванов има голяма заслуга за това. Той е онези режисьори, които познават материята и знаят какво точно да поискат за мапинга. С него съм работил в постановки за възрастни на Държавен куклен театър Варна. Там беше и първият ми сблъсък с театъра през 2014 година в неговите „Мълчаливи предания“. За видеомапинга си в „Мълчаливи предания“ получих Наградата за видео и компютърна анимация на Международния фестивал „Златният делфин“ и „Икар“ за ярка и въздействаща образност – нова категория, която Съюзът на артистите в България трябваше да измисли заради нашия спектакъл.

Какви са предимствата на мапинга, който навлиза все повече в сценичните изкуства?

Той обогатява средата. Мапингът е още едно изразно средство, което допълва сценографията, костюмите, актьорската игра. Разнообразява атмосферата и създава модерна визия, прави по-жив спектакъла. И мултимедията и мапингът са прожекции на изображения, но при видеомапинга влизаш вътре в самата картина и тя става жива, може да реагира на музика, реплики, състояния. Видеомапингът не е просто картина, а жива картина. По този начин той кореспондира с различни елементи от постановката и това създава много повече усещания. За съжаление голяма част от режисьорите не са запознати с детайлите на видеомапинга като елемент от спектакъла. Липсват им технически познания, затова често се случва те да искат от нас по-тривиални неща.

 

Какво прави в такъв случай експерт като Вас?

Предлагам моето виждане, но понякога то се разминава с виждането на режисьора. Най-добре е, разбира се, да сме единомишленици. Тогава и и координацията с целия екип е по-лесна.

Какво е необходимо за добрия мапинг?

За добрия мапинг е необходимо време за репетиции на сцената. Много често това време липсва и затова работим през нощта, когато е свободна сцената. Случва се също да работим извън театъра, а после на място да напасваме някои неща.

Мапингът изисква своето репетиционно време...

Да, мапингът трябва да се предвиди по някакъв начин в репетиционния график. Но това е трудно постижимо, защото театрите репетират и играят на една и съща сцена. И обикновено в края на деня, когато всички напуснат театъра, идва нашето време за работа.

Техниката сигурно също е важна.

О, да. Недостатъчните техническите възможности не позволяват разработването на по-сериозни виртуални проекти. За съжаление театрите у нас нямат финансова възможност за закупуване на качествена техника за видеомапинг. Въпрос на бюджет. А би било чудесно театърът да закупи такава техника, която след това дълго време ще му служи. Софтуерът за видеомапинг трябва да се управлява от съответния експерт, но у нас целият този въпрос с техниката за видеомапинг и обучението на свои кадри се неглижира. Резултатът е, че видеомапинг в България се работи предимно с лична техника.  

Може ли видеомапингът да измести изцяло добрата стара сценография?

Видеомапингът трябва да допълва сценографията и общата визия, а не да измества сценографията. Не е редно, защото сценографията е вид изкуство. Хубаво е двете неща да си взаимодействат. От друга страна е допустимо някъде да се работи само с видеомапинг.

Служите си модерно изразно средство, но не го фетишизирате, за разлика от мнозина други, които също се занимават с дигитални технологии.

Наистина има днес млади хора, които са израсли в дигитална среда и просто не могат да мислят аналогово. За тях е по-лесно и нормално всичко да се случва дигитално, но аз съм на 46 години, натрупал съм достатъчно опит и не съм склонен на такива крайности.

Как се намира балансът между театралното изкуство и видеоизображението?

Всичко трябва да бъде с мярка. Няма репер, който да следваш и да знаеш със сигурност, че това е добре, а другото – не. Балансът е въпрос на усет. Усетът на човека, който се занимава с видеомапинг, както и на сътрудничеството му с екипа на постановката. От опит знам, че едва като мина цялото представление, мога да прецена кое как да коригирам.

А как ще бъде в „Риголето“?

Досега не съм правил видеомапинг за опера и ми е много интересно. С удоволствие приех предложението на режисьорката Сребрина Соколова да се включа в постановката. Хареса ми и сценографията на Нела Стоянова. Балет съм правил, театър, концерти, но опера за пръв път. Заинтригува ме.  

Предизвикателството да навлизаш в нови области...

Да, за да стане добър професионалист един дигитален експерт трябва много да чете, да се самообразова, да разширява културата си в различни области, непрекъснато да търси нови предизвикателства. Аз харесвам в различни периоди различни неща, не обичам фиксирането върху отделни неща. Важно е движението и развитието.

С "Риголето" стартира ВЕРДИ ХЕТТРИК - Варна 2021. С трите заглавия "Риголето" (20 юли), "Травиата" (22 юли) и "Трубадур" (24 юли) Държавна опера Варна отбелязва 120 години от кончината на великия композитор.

TOP