Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Магически вибрации
  22 Февруари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  Магически вибрации
  28 февруари, 19.00, Основна сцена Симфоничен концерт с именити творци от Италия, които...
  Read More +
 • Маестро Мартин Пантелеев дирижира
  22 Февруари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  Маестро Мартин Пантелеев дирижира "Дон Карлос"
  26 февруари, 19.00, Основна сцена След бравурните симфонични концерти във Варненската опера на 20...
  Read More +
 • Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват във варненската постановка на „Дон Кихот“
  22 Февруари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват във варненската постановка на „Дон Кихот“
  На 24 февруари от 19.00 часа балетната трупа на Държавна опера Варна ще представи своя „Дон...
  Read More +

Диригентите в спектакъла на Реквием от Верди

 

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Опера в Летния театър - Варна 2013

 
200 години от рождението на Джузепе Верди
На 30 юли от 21.00 ч. в Летния театър на Варна ще прозвучи едно от най-прекрасните произведения, създадени в областта на музикалното изкуство – Реквием от Верди. Държавна опера Варна подготви представянето му по повод 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор.

В рамките на ММФ „Варненско лято” и четвъртото издание на Опера в Летния театър, в изпълнението на Реквием от Верди ще вземат участие оркестърът и хорът при Държавна опера Варна, както и смесеният  хор „Морски звуци”.

Диригентът Вито Кристофаро от Италия, в сътрудничество с диригентите на хоровете Стефан Бояджиев и Росица Щерева, ще направи публиката съпричастна към това сакрално произведение.

Подборът на солистите за Вердиевия шедьовър е изключително важен, а в този случай той обединява четирима брилятни творци. Това са водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова, солистката на Виенската Щатсопер - мецосопраното Надя Кръстева, покорила с красотата и таланта си най-престижните оперни сцени в света, солиста на операта в Цюрих Бойко Цветанов, обявен за един от петимата най-значими тенори на съвремието и баса Апостол Миленков, който живее и твори в Австрия.

 

 

 

 

 

Вито Кристофаро (Италия) - диригент

Вито Кристофаро - диригент

Вито Кристофаро e диригент и преподавател в Tiroler Landes Theater в Инсбрук, където дирижира опери, оперети и мюзикъли като "Продадена невеста" (Б. Сметана), "Момичето от златния запад” (Дж. Пучини), „Идоменей” (Моцарт), "Една нощ във Венеция" (Й. Щраус), „Клетниците” (мюзикъл по стихове на Ален Бублил и музика на Клод-Мишел Шьснберг), "Валли" (опера от Алфредо Каталани) и „Севилският бръснар” на Росини. След дипломирането си с пълно отличие по пиано и цигулка в консерваторията "F. Torrefranca" във Вибо Валенсия, учи композиция в Рим при Франческо Антониони и дирижиране във Флоренция при маестро Пиеро Белуджи.

През 2004 г. е приет в Университета по музикални и драматични изкуства във Виена, където изучава дирижиране при Леополд Хагер, Марк Стрингер, Южи Юаса, Конрад Лейтнер, както и хорово дирижиране при Ервин Ортнер. През 2009 г. се дипломира с отличие, дирижирайки оркестъра на Виенското радио в Златната зала на Musikverein.

Докато следва, дирижира оперите "Бракониерът" (Алберт Лорцинг), "Алчина" (Хендел), „Сватбата на Фигаро” (Моцарт), "Милосърдието на Тит" (Моцарт) и „Дон Паскуале” (Доницети). От 2005 г. работи като асистент-диригент за няколко фестивала, като "Opernair Gars", 50-то издание на „Фестивал на два свята” в Сполето, „Операта на град Клостенбург” и др., където дирижира „Дон Жуан” на Моцарт, „Дъщерята на полка” (Доницети) и "Кармен" (Бизе). През май 2012 г. е поканен да участва и достига до трети кръг в 16-то издание на международния конкурс по дирижиране в Копенхаген, с председател на журито Лорин Маазел. Като цигулар е свирил в няколко оркестъра – Оркестъра на театър  „Реджио” в Парма, Оркестъра на Teatro Lirico Sperimentale в Сполето, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестъра Про Арте - Виена, Оркестър „Веберн” - Виена. Участва в майсторски класове по пиано, ръководени от Анна-Мария Пенелла, Бруно Канино, Орацио Маионе и е лауреат на редица конкурси за пиано и камерна музика. Като диригент Вито Кристофаро продължава да работи с различни оркестри като Тиролския симфоничен оркестър на Инсбрук, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестър „Симфониета” - Баден, Тиролския ансамбъл за нова музика.

През сезон 2013-2014 му предстои да постави в Tiroler Landes Theater в Инсбрук оперите "Дон Паскуале" на Доницети и "Ловци на бисери" от Жорж Бизе.

Стефан  Бояджиев – диригент на хора на Държавна опера Варна

Стефан Бояджиев - Диригент на хора на Държавна опера - Варна

Стефан Бояджиев е роден на 22.09.1979 г. във Варна. Свири на пиано от шестгодишна възраст, завършва НУИ „Добри Христов” със специалност пиано (1998). Като ученик печели две награди в специалността клавирен съпровод – трета награда в Конкурса за чешка и словашка музика - Варна 1997 и втора награда в Конкурса за немска и австрийска музика Бургас – 1998.

Приет е в НМА „Панчо Владигеров” в Теоретико-композиторския и диригентски факултет (1998), където избира профил хорово и оркестрово дирижиране (2000). По това време развива певческите си умения, участвайки в различни хорови формации. От 2001 г. до сега работи като хормайстор и диригент с различни състави, като взима участие като певец или диригент в множество концерти в България и чужбина. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още Пазарджишкия симфоничен оркестър (2002), Софийския духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорската опера (2011).

През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ в София при диригента Деян Павлов. От 2010 г. работи като корепетитор във Вокалния факултет на НМА. През 2011 г. записва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров.

През 2012 г. под неговата палка се изпълняват 2 спектакъла на "Царицата на чардаша" във Варненската опера, а също така и Оперетен концерт в Музикалния театър "Стефан Македонски", София. Oт 18 март 2013 г. Стефан Бояджиев е назначен за диригент на хора на Държавна опера Варна, като дирижира също концерти и оперни спектакли.

 

 

 

Росица Щерева – диригент на хор „Морски звуци”

Росица Щерева - хор "Морски звуци" Росица Щерева е завършила хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Анна Белчева. От 1978 г. работи с проф. Марин Чонев в Хора на варненските момчета и младежи и смесен хор „Морски звуци”.

От 1990 г. е втори диригент на смесения хор. От есента на 2012 година тя ръководи хор „Морски звуци”, в сътрудничество с пианистката Жанета Бенун. През 1992 г. основава детски хор „Раковини” при читалище „Елин Пелин” – Варна, с който през 1996 г. и 2000 г. печели първи награди на хоровия конкурс в Неерпелт – Белгия.

В продължение на 10 години ръководи мъжкия хор в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, а понастоящем води литургии в църквата „Св. Иван Рилски” във Варна. Съвместно с проф. Марин Чонев, Росица Щерева се представя с хор „Морски звуци” на концерти и фестивали в България, Германия, Гърция и Австрия, на „Европа кантат” във Франция и Испания.
Участва в две концертни турнета в САЩ, като през 1997 г. дирижира „Литургия по Йоан Златоуст” от Добри Христов пред Асоциацията на американските хорови диригенти в Сан Диего. Реализирала е и две концертни турнета в Израел. Росица Щерева е член на Организационния комитет на Междунардния майски хоров конкурс във Варна. През 2005 и 2007 г. е член на Междунардното жури на конкурсите във Варна и Арецо - Италия. Смесен хор «Морски звуци» е създаден през 1956 г. към Община Варна от проф. Марин Чонев, който ръководи състава до 2012 г. От 1978 г. като асистент, а понастоящем негов диригeнт е Росица Щерева. Жанета Бенун-Николаева е пианист на хора от 2009 г. Разнообразният репертоар на състава обхваща български и чуждестранни хорови творби от предкласиката до съвременността.

С много български и чужди диригенти хорът изпълнява: Реквиемите на Дж. Верди, В. А. Моцарт, Й. Брамс; «Стабат Матер» от Дворжак, «Девета симфония» от Бетовен, «Глория» от Вивалди и Фр. Пуленк, ораторията «Пророк Илия» от Ф. Менделсон, «Сътворението» от Хайдн и други вокално-симфонични творби от Бах, Бизе, Е. Блох, М. Теодоракис, Ал. Райчев, К. Илиев, М. Коларов и др. В периода 1965-1985 г. хорът под диригентството на Марин Чонев става носител на най-високите награди от хорови конкурси в Англия, Италия, България, Ирландия, Унгария, Испания. «Морски звуци» участва в престижни национални и европейски фестивали във Варна, Русе, София; както и в «Европа кантат» - Франция и Испания.
Съставът е осъществил успешни концертни турнета във всички европейски държави, а в периода между 1997 и 2008 г. има по две концертни турнета в САЩ и Израел.

 

Прочетете повече за солистите на Реквием от Верди:

Вердиевият Реквием в Опера в Летния театър

 

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв); ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg

 

Работно време на касите:

Държавна опера Варна
10:00 – 13:00 и 14:00 - 19:00 всеки ден

Летен театър
тел. 052 612 803
10:00 - 19:00 всеки ден

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP