Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  03 Юли 2020 by MIro, in Актуални новини
  „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  Постановката е на най-уважавания български оперетен режисьор проф. Светозар Донев, който има...
  Read More +
 • Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  29 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  В ролята на Виолета ще се превъплъти Ирина Жекова, партнират й Валерий Георгиев и Свилен Николов...
  Read More +
 • Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  24 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  Орлин Горанов и Мариан Бачев идват с настроение за първата си за 2020 среща с публиката на...
  Read More +

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Оперна гала - Опера в Летния театър - Варна 2013Оперният гала спектакъл на 22 август от 21.00 ч., с който бравурно ще завърши четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013, е под почетния патронаж на д-р Петър Стоянович – министър на културата на Република България. Посветен на 200-годишнината от рождението на великите оперни композитори Джузепе Верди и Рихард Вагнер, концертът е част от кандидатурата на Варна за европейска културна столица 2019.

Джузепе Верди (1813-1901)

Гениалният италиански оперен композитор Джузепе Верди справедливо си е извоювал място сред най-великите музикални творци. Като един от най-влиятелните композитори на XIX век, неговите творби и днес са неизменна част от репертоара на оперните театри в цял свят. Излизайки извън рамките на жанра, някои Вердиеви теми, като „La donna è mobile“ от „Риголето“, „Va, pensiero“ от „Набуко“,„Libiamo ne' lieti calici“ от „Травиата“ или триумфалният марш от „Аида“, са се превърнали в траен елемент на популярната култура.

В световната история рядко са случаите музикант да си спечели толкова трайна слава, каквато Верди е имал приживе и продължава да има и днес. Музикалната съкровищница не познава друг композитор, чийто оперни творби, превърнали се в нарицателни за оперното изкуство въобще, не спират да триумфират.  Оперите на Верди са любими, достъпни и търсени за всички любители на музиката и тайната на неувяхващата им привлекателност се крие в дълбокото познаване на човешката душа, прекрасните мелодии и вложените в тях свободолюбиви идеи.

 

С основание наричат Верди „поет на най-дълбоките човешки чувства” и „маестро на италианската революция”. Наистина какво ли няма в неговите 26 опери, до кои страни от живота той не се е докоснал? Като започнем от „Набуко”, донесла му огромен успех, продължим с „Ернани”, „Атила”, „Макбет” и други произведения от ранния период, трите шедьовъра „Риголето”, Трубадур” и „Травиата” от средния период, преминем през „Силата на съдбата”, „Бал с маски”, „Дон Карлос” и Реквием и стигнем до последните му три гениални творби „Аида”, „Отело” и „Фалстаф”. Джузепе Верди умира на 87-годишна възраст, запазвайки до сетния си ден ясната си мисъл, търсещия си творчески дух и верността си към демократичните идеали.

 

Рихард Вагнер (1813–1883)

Името на Рихард Вагнер е свързано с най-големите завоевания и реформи в оперното творчество. Гениален творец, той обогатява изключително много оперното изкуство и тласка неговото развитие по нов път.

Вагнер е създателят на музикалната драма и неговите произведения до днес представляват върхови постижения в тази област. Новаторските му търсения като насоки, изразни средства и техника са толкова смели, че всяко негово произведение предизвиквало бурни и продължителни полемики. Музикалните драми на Вагнер са били приемани безрезервно като неоспорими художествени ценности от едни, други пък са ги отричали напълно. Идеите си Вагнер отстоявал с голяма смелост и всъщност целият му живот преминал в непрекъсната борба за едно ново изкуство.

Първите му опери датират от 1832 г., но едва третата му творба „Риенци” (1842) се посреща възторжено от публиката. Следват „Летящият холандец”, „Танхойзер” и „Лоенгрин”, в които се проявяват неговите естетически позиции – вместо традиционните арии и ансамбли той пише големи музикални сцени, изградени с лайтмотивна техника. След участието си в революционните събития в Дрезден от 1849 г., композиторът е принуден да емигрира в Швейцария. Там създава оперите „Тристан и Изолда” и „Нюрнбергските майстори-певци”.

В Швейцария започва и своята тетралогия „Пръстенът на нибелунга”, над която работи близо 25 години. През 1861 г. Вагнер е амнистиран и се завръща в Германия. Младият баварски крал Лудвиг ІІ високо цени изкуството на Вагнер и му осигурява щедра материална издръжка, а в Байройт построяват специален театър за неговите опери.

Театърът е открит през 1876 г. с тетралогията „Пръстенът на нибелунга” и с това се слага началото на ежегодните Вагнерови тържества в града, които продължават и до днес. На тази сцена е изпълнена и последната опера на Вагнер „Парсифал”.

 

Прочетете повече:

Оперна гала на 22 август под почетния патронаж на министъра на културата д-р Петър Стоянович

Постановъчен екип на Опернaта гала на 22 август 2013

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP