Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ – БОЛЕЗНЕНИЯТ КОНТРАСТ МЕЖДУ РОМАНТИЧНОТО И ДРАМАТИЧНОТО
  06 Юли 2022 by MIro, in Актуални новини
  „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ – БОЛЕЗНЕНИЯТ КОНТРАСТ МЕЖДУ РОМАНТИЧНОТО И ДРАМАТИЧНОТО
  МАЕСТРО СВЕТОСЛАВ БОРИСОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за творческия процес в първата постановка на...
  Read More +
 • ИЛИНА МИХАЙЛОВА - ЖУЛИЕТА
  05 Юли 2022 by MIro, in Актуални новини
  ИЛИНА МИХАЙЛОВА - ЖУЛИЕТА
  Ролята на Жулиета за мен е удоволствие, но и предизвикателство както във вокално, така и в...
  Read More +
 • МАЛЦИНА ДОСТИГАТ ТОВА НИВО НА ЛЮБОВТА
  02 Юли 2022 by MIro, in Актуални новини
  МАЛЦИНА ДОСТИГАТ ТОВА НИВО НА ЛЮБОВТА
  Тенорът АРТУР ЕСПИРИТУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дебюта си на българска сцена с Ромео в „Ромео и...
  Read More +

Солисти в Оперната гала на 22 август 2013

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

Ще аплодираме и прекрасни български оперни гласове, начело с харизматичния, популярен както сред почитателите на операта, така и на поп музиката Орлин Горанов. Певецът се включва по достойнство в компанията на гостуващите тенори, които увенчават четвъртото издание на Опера в Летния театър 2013 – Иван Момиров, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Костадин Андреев, Орлин Горанов.

Сопраните Габриела Георгиева и Йорданка Дерилова, заедно с  мецосопраното Кремена Дилкова са другите специални гости на този наистина специален гала концерт. В него ще се изявят и водещите солисти на Държавна опера Варна Линка Стоянова (сопран), Валерий Георгиев (тенор), Евгений Станимиров (бас), Свилен Николов (баритон), Пламен Димитров (баритон), Димитринка Райчева (сопран), Ирина Жекова (сопран), Силвия Ангелова (мецосопран) и др.

Орлин Горанов (тенор) Орлин Горанов (тенор) е единственият български певец, известен както в популярната, така и в оперната музика. Като малък пее в детския хор Бодра смяна, а по-късно в Ансамбъла на армията (до 1985). На върха на популярността си като поп певец, Орлин Горанов се насочва към оперната музика и завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” (1990).

 

Още като студент е поканен за солист на Пловдивската опера. Солист е и на оперите в Русе, София, Бургас и Варна. Гастролира на редица оперни сцени в Европа, Америка и Азия. Има многобройни отличия на поп сцената, включително Голямата награда Златният Орфей (1984). През 2007 г. излиза сборният диск Орлин Горанов и приятели от серията Златна колекция. Харизматичният певец винаги пълни залите – незвисимо дали става дума за оперен спектакъл, мюзикъл или поп концерт. Във Варна той бе звездата на „Хело Бродуей” от Опера в Летния театър 2012 и на „Една любовна вечер в операта” 2013, а сега ще го чуем като един великолепен Дон Карлос в „Дон Карлос” от Верди.

 

Йорданка Дериложа- сопран

Йорданка Дерилова (сопран) завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” (1993), специализира в Академията в Рим при Александрина Милчева. Дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Елизабет в  “Дон Карлос” от Верди (1993) и Дездемона в “Отело”от Верди (1995). През 1996 г. получава ангажименти в Старозагорската опера, където изпълнява ролите на Мими от “Бохеми” на Пучини и Амелия от “Бал с маски” на Верди. През следващите години пее на сцената на Софийската опера – Елизабет (“Дон Карлос”) и Амелия (“Бал с маски”).

От 1998 г. датират ангажиментите й в Пражката опера. през 1999 г.гастролира в Швейцария с “Тоска” и  Елизабет от “Дон Карлос”, а от 2000 г. е постоянен гост на Националния театър в Манхайм с ролята на Амелия от “Бал с маски”. През лятото на  2000 г. гастролира в Австрия с ролята на Абигайл от „Набуко” в Летните музикални тържества в Сан Маргаретен в  суперпродукцията  на Джанфранко де Босио, с участието на Паоло Джаванели, Аскар Абдразаков, Валтер Донати. Следват  гастроли в Мюнхен, Нюрнберг, Лайпциг, Франкфурт, Линц и Брегенц  с ролята на Абигайл.

През лятото на 2001 г. гастролира в Грац на Открита сцена в ролите на Аида и Абигайл. Пяла е в Бърно и Братислава, а през  ноември 2001 г. гастролира в Япония - Токио, Осака, Сапоро, Кагошима, Фукуока в ролята на Аида, където партнира на Хозе Кура.

През 2002 г. участва в Мартенския музикалния фестивал Доха - Катар и в премиерата на “Аида” на Открита сцена под ръководството на Дейвид Крешенци, с участието на  Франко Ферари, солист на Миланската скала. През лятото на 2002 г. гастролира в Австрия с ролята на Тоска. През 2004 г. има гастроли в операта на Палм Бийч - Флорида, САЩ с ролята на Манон от “Манон Леско” на Пучини.

Вече 15 години Йорданка Дерилова не живее в България, но с удоволствие участва в български постановки, когато получи примамливи покани. Така през 2009 г. тя беше Одабела в операта ”Атила” от Верди – премиера на Варненската опера, а тази година участва в постановката на академик Пламен Карталов „Залезът на боговете" от Вагнер.

За високото си майсторство Йорданка Дерилова е удостоена с титлата “Kammersängerin” – най-престижната музикална награда на Германия за оперен певец през 2009 г.

Габриела Георгиева (сопран)

 

Габриела Георгиева (сопран) завършва НМА „Панчо Владигеров” през 1998 г., специализира оперно пеене в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим, Италия. От 2000 г. работи с Гена Димитрова, по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица.

Любопитна подробност – професионалната оперна кариера на Габриела Георгиева започва от сцената на Варненската опера през 2002 г., когато тя с успех се представи в ролята на Леонора от “Трубадур” на Верди.

От 2006 г. Габриела Георгиева е солистка на Софийската опера и балет. През 2003 г. и 2006 г. прави записи за БНР. През 2009 г. дебютира  в Грац - Австрия в ролята на Абигайл от „Набуко” на Верди. Същата година дебютира в Берн - Швейцария в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди, на следващата година е поканена за Тоска от едноименната опера на Пучини.

През 2011 г. дебютира на сцената на Цюрихска опера в ролята на Абигайл, а по-късно същата година и през следващия сезон е поканена за ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди. През 2011 г. пее Аида от едноименната опера на Верди на Термите на Каракала с Римска опера.

В началото на 2013 г. дебютира на сцената на Wiener Staatsoper в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди. Пяла е в Австрия, Кипър, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Словакия, Чехия, Хърватия, Русия.

Повече за солистите на Държавна опера Варна прочетете в сайта на оперния театър:

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА

ИРИНА ЖЕКОВА

ЛИНКА СТОЯНОВА

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

СВИЛЕН НИКОЛОВ

СИЛВИЯ АНГЕЛОВА

 

Прочетете повече:

Оперна гала на 22 август под почетния патронаж на министъра на културата д-р Петър Стоянович

Постановъчен екип на Опернaта гала на 22 август 2013

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

 

TOP