Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  15 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII...
  Read More +
 • С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  07 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  Юбилейното вино за 75-годишния юбилей на Варненската опера в с плаката на "Продадена невеста"...
  Read More +
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +

ИСПАНСКИЯТ ТЕНОР ПАБЛО КАМЕСЕИЙЕ ЩЕ ИЗПЪЛНИ ГЛАВНАТА РОЛЯ НА ДОН РАМИРО В „ПЕПЕЛЯШКА“ ОТ РОСИНИ

 

 

29 март 2018, 19.00– „Пепеляшка“ от Росини, предпремиера

Диригент Николета Конти – Италия

Режисьор Екта Кара - Турция

 

ПАБЛО КАМЕСЕИЙЕ – ТЕНОР

Enrique Pablo Cameselle La Caria 

Испанският тенор Пабло Камесеийезапочва музикалното си образование в Аржентина. Дебютира в Буенос Айрес в“Matthaeus Passion”от Бах и „Рита“ на Доницети още преди да влезе въвВиенската консерватория. Забележителната лекота във високия регистър и светлият му теноров тембър са подходящи за белкантови опери и особено за многообразния Росиниев репертоар, който той усъвършенства с Маестро Алберто Зеда в Академия „Росиниана” в Песаро.

 

Нищо чудно, че изключително трудната партия на Линдоро от „Италианката в Алжир“ на Росини е една от коронните му роли, с която гастролира в MegaronMousikis в Атина, Aalto Theater в Есен, TeatroLiricoSperimentaleв Сполето. В Teatro San Carlo в Неапол блестящо се изявява в най-известната творба на Росини „Севилският бръснар“. Забележително е участието му в по-сериозни произведения на Росини като „Guillaime Tell” в оперния фестивал „ЕvaMarton” в Miscolcи Националния театър на Полша, където си партнира с Ренато Брузон.

 

Като предизвикателство приема ангажиментите си и в по-рядко поставяни заглавия на Росини като „Mose/Mose in Egito”, с което публиката го аплодира в Teatro die Tradizioneв Сардиния и във фестивала TirolerFestspieleв Ерл. За всеки Росиниев тенор е въпрос на чест да пее и в родния град на композитора Песаро в Rossini Opera Festival, на чиято сцена Пабло Камесеийе е поканен с “Il Viaggio a Rejms”. Веднага след това гостува със същата продукция и в TeatroMarruchinoв Chieti. По време на другия значим Росиниев фестивал “Rossini in Wildbad“, Пабло Камесеийе записва „La Gazzaladra”на компакдиск.

 

 

Творческия път на Пабло Камесеийе определя и другият белкантов композитор Гаетано Доницети. Неговите творби изискват рафинирана певческа техника, каквато тенорът брилянтно демонстрира в т. нар. „Ария на деветте високи До-та“ в “La fille du Regiment” в Opera Auditorioв Тенерифе. В момента тенорът е ангажиран от Националния театър в Белград за „Дон Паскуале“, с който е гостувал и на сцената на “SlatnoDivadlo” в Кошице. Не по-малко забележително е изпълнението му на Неморино в „Любовен еликсир“ в TeatroCoccia в Новара – Италия, както и в „Narodnopozoriste”, Белградската държавна опера.

 

Пабло Камесеийе се вдъхновява и от Моцарт, макар той да не е белкантов композитор. Пее в „Le nozze di Figaro”, Don Giovanni”, както и в обработената от Моцарт опера на Хендел „Acis und Galatea”, която го отвежда едновременно на четири италиански оперни сцени – Teatro Verdi в Пиза, TeatroMarrucinoв Chieti, Teatro Goldoni в Ливорно и Teatro del Giglioв Lucca. Наскоро певецът бе аплодиран с „Реквием“ от Моцарт в Златната зала на „Musikverein” във Виена.

 

В репертоара на Пабло Камсеийе влизат още главните тенорови партии от ”La Sonnambula”от Белини, „Травиата“ и „Фалстаф“ от Верди, „Ариадна на Наксос“ от Р. Щраус, „Парижки живот“ от Офенбах и др.Гастролира в Тел Авив като Ернесто в „Дон Паскуале“, Алмавива в „Севилският бръснар“ и Отавио в „Дон Жуан“, както и в Моцартовия „Реквием“. В оперния фестивал „Tigre”в Буенос Айрес участва в „Моята прекрасна лейди“ oт Пърсел, изнася бароков концерт с оркестър “Viva ilBarocco” в рамките на Wiener Festwochen, както и гала концерти в столицата на Южна Африка Претория.

В NeueOper Wien дебютира в „Носът“ от Шостакович, за което получава ласкави критики в пресата. Тази успешна продукция с “Theater an der Wien” предизвиква чудесни отзиви и на фестивала на изкуствата MuePa в Будапеща ина сцената на TeatroSocialeв Триент – Италия.

Сред последните изяви на Пабло Камесеийе са „Реквием“ от Моцарт с Виенските симфоници и участието му в главната роля от „Бастиен и Бастиена“на Моцарт в оригиналната историческа продукция на TeatroBarocco.

 

Повече на http://www.pablocameselle.com

Видео

 

 

TOP