Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  15 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  РЕЙНАЛДО ДРОЗ С ПЪРВА НАГРАДА НА XII ОПЕРЕН КОНКУРС „АНИТА ЧЕРКУЕТИ“ В ИТАЛИЯ
  Рейналдо Дроз от Венецуела, възпитаник на Райна Кабаиванска, стана категоричен победител в XII...
  Read More +
 • С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  07 Септември 2022 by MIro, in Актуални новини
  С „ПРОДАДЕНА НЕВЕСТА“ ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  Юбилейното вино за 75-годишния юбилей на Варненската опера в с плаката на "Продадена невеста"...
  Read More +
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +

Днес младите хора искат да бъдат герои, но не знаят как

Ованес Торосян – от Арамис до Д’Артанян

Известният театрален и филмов актьор Ованес Торосян пред Виолета Тончева за ролята си на Д`Артанян в българската премиера на „Тримата мускетари”

 

Тримата мускетари„Тримата мускетари”

Mюзикъл на Максим Дунаевски по романа на Александър Дюма-баща

Либрето и сценична реализация: Николай Априлов

Диригент и оркестрация: Страцимир Павлов

Сценография и костюми: Ася Стоименова

Хореография: Татяна Янева

Сценичен бой и фехтовка: Николай Дериволков

Стихове на песните: Мария Донева

Диригент на хора: Стефан Бояджиев, Цветан Крумов

Асистент-режисьор: Сребрина Соколова

Фотограф: Моис Файон

Изпълнява се на български език.

Премиера за България 29 юни, 21:00, Опера в Летния театър – Варна 2017

 

Спомняш ли си кога за пръв път прочете романа „Тримата мускетари”?

Бях на 13 години, когато с известна досада прочетох романа. Не бях голям привърженик на четенето, а и в Армения съм израснал с легендарния руски филм „Д`Артанян и тримата мускетари”. С по-големия ми брат Тигран Торосян, който също стана актьор и също живее в България и двамата ми братовчеди, които останаха в Армения, непрекъснато разигравахме историята на мускетарите. Тигран беше Портос, аз – Арамис, фехтовахме се с пръчки, батковците ни режисираха, непрекъснато измисляхме нови приключения и в сравнение с тях книгата ми се видя като досадно упражнение.

Предполагаше ли, че след години отново ще влезеш в екипа на мускетарите, при това като Д`Артанян ? Как се случи всъщност?

Никога не съм предполагал, че ще участвам в мюзикъл, още повече „Тримата мускетари”. Всичко стана съвсем случайно. Режисьорът Николай  Априлов ме познава от малък, още  от първите години, когато семейството ми се пресели в България. Веднъж пътувахме в неговата кола и той ми разказа идеята си да постави „Тримата мускетари”. Искаше да му предложа някого за ролята на Д`Артанян, обсъдихме няколко имена и това беше. След няколко дни ми се обади, за да ми каже, че няма да търси повече Д`Артанян, защото е спрял избора си върху мен.

Д`Артанян е описан в романа като „18-годишен гасконец, дързък и смел, нечувано ловък с шпагата за възрастта си, набит и дребен с мургаво лице, раздразнителен и горд, винаги готов да защити честта си”. Как би се сравнил с този персонаж?

Ами да, всичко съвпада, с изключение на „набит”.

Как възприемаш сега, от позицията на времето, „Тримата мускетари”?

Сега, когато отново чета текста, погледът ми е съвсем различен. След първата репетиция изпитах особено чувство, сякаш се връщам в детството. Мисля, че днес младите хора имат нужда от герои, искат да бъдат герои, но не знаят как да бъдат герои. Аз също искам да бъда герой и в някаква степен за времето на представлението ще бъда герой. Това ми харесва. Все едно, че се връщам в детската си стая или минавам покрай училищния двор, където някога се преобразявахме в мускетари. В съзнанието ми изникват незаличими спомени, усещането е странно и хубаво.

 

В театъра и киното обикновено пресъздаваш сложни психологически характери, докато сега героят ти е изцяло положителен. Това превключване изглежда лесно, а може би не…

Драматургично погледнато, Д`Артанян наистина няма проблеми, освен когато на финала загубва любовта си. От друга страна и кардиналът, който в ролята си на злодей е противоположният образ, също е изведен еднозначно. Ето защо персонажите трябва да бъдат решени в комбинация. Успехът се крие в синхрона между актьорите, а не в успеха на отделния актьор. Този подход е зададен и в самия девиз на мускетарите „Един за всички, всички за един”.

Да не забравяме, че става дума и за мюзикъл…

Да, за пръв път ще участвам в мюзикъл, един съвсем различен жанр от дълбокия психологически театър, с който се занимавам и като актьор, вече и като режисьор. Последната ми актьорски занимания бяха в „Разкази от лудницата”, „Без същност” – документален verbatim спектакъл (без слушалки) за живота в една психиатрия и „Вишнева градина” от Чехов. И след тази тежка актьорска работа изведнъж попадам в коренно различен жанр, със съвсем друга органика. Ще трябва и да пея.

Тази смяна на амплоато като че ли идва съвсем навреме за живеещ на максимум творец като теб…

Ролята на баща и съпруг ми е най-трудна, защото искам да съм повече време със семейството си, сега очакваме още едно дете. Но ми харесва да живея паралелно живота на театрален и филмов актьор, на режисьор и драматург. В последно време написах и музиката за няколко театрални спектакъла, водя също театрални курсове. И ето как, от едни дълбоки психологически пластове, сега изведнъж попадам в освежителната атмосфера на „Тримата мускетари”. Приемам това предизвикателство с благодарност, както се казва и в химна на мускетарите: „Пора, пора, порадуемся на своем веку / Красавице и кубку, счастливому клинку / Пока, пока, покачивая перьями на шляпах / Судьбе не раз шепнем – мерси боку!”

В ролята на Д`Артанян са блестели редица прочути актьори като Дъглас Феърбанкс, Жан Пол Белмондо, Майкъл Йорк, разбира се Михаил Боярски в музикалния филм от твоето детство. Какъв ще бъде твоят Д`Артанян?

Не по-малко добър от тези, които изброи.

 

Виолета Тончева

Прочетете още:

ГАРДЕРОБЪТ И АКСЕСОАРИТЕ НА „ТРИМАТА МУСКЕТАРИ”

МЮЗИКЪЛЪТ „ТРИМАТА МУСКЕТАРИ” С БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА

ДА ПРЕЖИВЕЕМ ДЮМА

 

TOP