МЕСЕЧНА ПРОГРАМА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">МЕСЕЧНА ПРОГРАМА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Симфоничен концерт за Националния празник на България
  24 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  Симфоничен концерт за Националния празник на България
  2 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна Държавна опера Варна по традиция отбелязва 3 март,...
  Read More +
 • КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  17 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  Концертът "На всички жени с любов", планиран за 8 март, няма да се състои, по обективни причини....
  Read More +
 • ОЧАКВАЙТЕ
  04 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  ОЧАКВАЙТЕ "ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА"
  На 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна поднася втората си премиера за...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ФЛАМЕНКО КАРМЕН

Концерт-спектакъл по музика на Жорж Бизе

 

Билетна каса

Билети онлайн  от Eventim

Билети онлайн от ФКЦ

 

 16 юли, 21.00 – Опера в Летния театър 2020

 

Диригент: Страцимир Павлов
Режисьор: Сребрина Соколова

 

КАРМЕН: Флорентина Соаре (Национална опера - Букурещ)
ДОН ХОЗЕ: Даниел Магдал (Национална опера - Букурещ)
ЕСКАМИЛИО: Деян Вачков
МИКАЕЛА : Илина Михайлова
ЦУНИГА: Гео Чобанов
ФРАСКИТА: Мария Павлова
МЕРЦЕДЕС: Силвия Ангелова
РЕМЕНДАДО: Пламен Долапчиев

 

 

Режисьорска експликация

„Фламенко Кармен“ - Поглеждайки към името на нашия спектакъл, виждаме две думи, които, както сами по себе си означават едно и също, така и се допълват и синтезират в едно цяло. „Фламенко“ – в превод означава „ подобен на огън“, а самата Кармен е символ на страстна огнена жена, която ако имаш смелостта да доближиш, ще се „опариш“ или още по-лошо - ще „изгориш“. Няма по-логична комбинация, за име на това музикално, танцово и емоционално пиршество, което подготвяме за нашата публика.

Кармен е любим и неостаряващ женски образ, пълен със страст и следващ инстинктите си. Много режисьори, хореографи, художници, скулптори, композитори, ползващи различни стилове и художествени похвати, пресъздават историята на страстната и изпепеляваща любов на Кармен и Дон Хозе. Безпорно началото на тази нескончаема интерпретационна линия поставя Проспер Мериме със своята новела „Кармен“, която от своя страна е база за създаването на либретото на обичаната от всички ни опера, с музиката на Ж. Бизе. Именно новелата на Мериме, стана основа за изграждане на концепцията на спектакъла – това е разказ за любовта между Кармен и Дон Хозе, разказана от името на Дон Хозе, неговите признания, неговия спомен за жената Кармен, преобърнала живота му. Тази концепция води след себе си характер на откровение, голяма доза абстракция и театралност, в най-добрия смисъл на тази дума. С художника на проекта Ася Стоименова, използвахме похвати, изчистени от конкретността, защото мисълта не може да се ограничи и затвори в рамката на материалното. Зрителят няма да види декори традиционни за оперната стилистика. След месеците социална изолация, в които всички бяхме поставени, всеки един от нас имаше време да се вгледа в себе си и дори да се опознае по-добре. И в крайна сметка истината е, че никой няма нужда от прекалено много вещи и обстоятелства, а по – скоро да постигне хармония и да е на „ти“ със себе си. Тази изповед на Дон Хозе е като едно пречистване и постигане на вътрешна хармония.

Спектаклът е с продължителност 1 час и 45 минути, и следва музикално и драматургично операта на Бизе, във фламенко - аранжимент, на диригента на проекта Страцимир Павлов. Въпреки големите съкращения, в спектакъла има място за всички популярни, обичани арии, дуети и ансамбли, които публиката с интерес и любопитство ще очаква да чуе в стил фламенко. Свързващите текстове, които ще осигурят цялостност и непрекъснатост на историята, са цитати от новелата на Мериме, в оригинал на френски и в превод на български език. Фламенко танцьорите са задължителен елемент и основна „подправка“, за да сме стилово верни и въздействащи. Хореографията продължава линията на абстрактност и минимализъм, която се подсилва от изключително точните, синтезирали максимум енергия и страст, движения на фламенкото. Да не забравяме и модерните технологии, които отново имат за цел да подсилят въздействието на певческата и актьорска интерпретация на артистите на сцената.

Целият екип силно се надяваме, този експериментален фламенко – оперен спектакъл, да удовлетвори нашата традиционна оперна публика, както и да привлече по – широк кръг от почитатели на музикалните сценични изкуства от различни поколения.

Сребрина Соколова
режисьор

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP