МЕСЕЧНА ПРОГРАМА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">МЕСЕЧНА ПРОГРАМА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Симфоничен концерт за Националния празник на България
  24 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  Симфоничен концерт за Националния празник на България
  2 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна Държавна опера Варна по традиция отбелязва 3 март,...
  Read More +
 • КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  17 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  Концертът "На всички жени с любов", планиран за 8 март, няма да се състои, по обективни причини....
  Read More +
 • ОЧАКВАЙТЕ
  04 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  ОЧАКВАЙТЕ "ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА"
  На 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна поднася втората си премиера за...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

Кармина Бурана - 2010 г.

Кармина Бурана - 2010 г.

от Карл Орф

Светски песни за солисти и хор в съпровод на инструменти

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент НАЙДЕН ТОДОРОВ
Режисьор МАРИАНЕ БЕРГЛЬОФ
Сценограф АНДРЕЙ ФОН ШЛИПЕ
Хореограф МАРТИН ЗОМЕРЛАТЕ
Костюмограф КАТРИН РЬОЛЕ
Диригенти на хоровете: МАЛИНА ХУБЧЕВА, ХРИСТО СТОЕВ, ГАНЧО ГАНЧЕВ
Репетитор на балета ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА


photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

Девойка – сопран
Април и Абат – баритон
Пияница и Момък – баритон
Просяк – тенор

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

Пролог:

Първият хор от пролога – с властен, заклинателен характер дава силен тласък на енергията.

Едногласният напев: “Пролетта идва” звучи като тайнствено заклинание на пролетта от старинен обред.

Нежното соло на баритона “Omnia sol temperat” не нарушава умиротворено – лирическото настроение. Шумният хоровод се превръща в танц с весел камбанен звън.

Игри, танци и песни се сменят все по-бързо. Първата част завършва с апотеоз на любовта: Were diu werlt alle min…,

 

Вторатачаст

В таверната показва контрастна на първата част сцена – тук действащи лица са пияници и бродяги.

На първи план е поетът, който изповядва в саркастичен тон своята душа. Следват шеговитата песен на печения лебед и на мераклията абат, комуто не са чужди земните изкушения. Заключителният хор на пияниците (№14) с неговата равномерна пулсация прекъсва внезапно – като че ли цялата разгулна компания се е провалила вдън земята.

 

Третата част

Дворецът на любовта ни отвежда в един друг свят и проследява нежните трепети на двама млади влюбени, към чиято съдба Фортуна е най-благосклонна! Постепенно се стига до финала “О, Фортуна” – внушението е за това, че всички сме подвластни на Фортуна, която днес един, а утре друг понася на крилете на щастието!

 

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

След създаването на “Кармина Бурана” 42-годишният Карл Орф написал на своя издател Шот: “Вие можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С “Кармина Бурана” започват моите събрани съчинения”. А до този момент композиторът вече бил написал опери, кантати, театрална музика, квартети и множество песни.

Carmina означава песни, стихове, а Burana е латинското географско име на Бойерн.

През 1847 г. германецът Й. А. Шмелер открива в манастира Бенедиктбойерн  над 250 песенни текстове на стар латински песенен кодекс от ХІІ и ХІІІ век и ги издава под името Carmina Burana. Текстовете са от анонимни средновековни автори. През пролетта на 1934 г. Карл Орф попада на споменатото издание “Carmina Burana” на Шмелер. В течение на две години работи с голямо вдъхновение над партитурата.

Кантатата се състои от три основни дяла, седем обособени части и 25 отделни номера на латински език, с изключение на старинен немски език (от средата на №7 до №10 вкл.). Що се отнася до сюжета тук няма последователно действие. Текстовете по-скоро следват по реда на различните ситуации. Благодарение на многостранната си ритмична инвенция и простата формална структура от строфи, латинският език тук не е “мъртъв език”, а пълнокръвен, близък до чувствата на обикновения, съвременен човек.

През 1935 г. Карл Орф видял чудесното шмелеровско издание на сборника “Кармина Бурана” с миниатюрата “Колелото на Съдбата”, което възпламенило неговата сценична фантазия.

Премиерата на “Кармина Бурана” се състояла във Франкфурт на Майн на 8. VІ. 1937 год. и направила силно впечатление. “Колелото на Съдбата” се възприело като символ, напомнящ как бързо в живота се сменят успехи и неуспехи, щастие и нещастие, власт и падение.

Триумфът на Човека въпреки паденията – независимо от жизнените катастрофи и даже от смъртта – това е идеята, преминаваща в цялото произведение.

Райничка Попова – драматург

 

В подзаглавието понятието опера е по същия начин избегнато, както и понятието сценична кантата.
Нито има действащи лица в смисъла на едно обикновено либрето, нито пък сюжетна линия, както в едно нормално сценично произведение: самобитният театрал Орф редува реални и фантастични картини, в които жеста на движението, сцената е задължителен компонент на чувствено-пластичната субстанция.

За синкретичния тип театър, в който музика, танц и изобразителност се преплитат едно в друго, Орф е подбрал 25 песни от непознати автори – средновековни трубадури и ги групира в три основни части за пролетта, виното и любовта, обхващайки основните сфери на човешкото битие!
Те са обрамчени с внушителното “О, Фортуна!” – обръщение към Съдбата, която днес един, а утре друг издига на крилете на щастието! Кой ли не е изпитал непостоянството и превратностите на съдбата!?...

Маската на музикалното простодушие и безобидност съответства на склонността на автора към притчата и към примитивните форми на народния театър, редуват се картини от живота на добродетели и пороци, на богатство и бедност, живот весел и тъжен, щастлив и нещастен, красив и грозен и все пак... прекрасен!

Над всичко властва Фортуна – Съдбата, повелителка на света, която напразно упрекваме за възходи и падения. Дали тя ще бъде недоброжелателна или благосклонна зависи единствено от теб самия, от човека!

А СЪДБАТА ТИ ДА СИ ЧОВЕК Е БЛАГОСЛОВИЯ!

Кузман Попов – режисьор
 

Галерия снимки КАРМИНА БУРАНА:

2011 г.:

 


 

 

2010 г.:

 


 

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP