ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПЪТИЩАТА НА ВЕРА НЕМИРОВА КЪМ ВАГНЕР

28 май, 19.00, Български културен институт, Берлин

11 юли, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024, „Летящият холандец“ от Вагнер, реж. Вера Немирова

Вера Немирова, едно от големите режисьорски имена на съвременната оперна сцена и единствената българка, която поставя в най-престижните театри, е поканена от Българския културен институт в Берлин да представи творчеството си, свързано с колоса Рихард Вагнер.

 

 

Под наслов „Пътищата на Вера Немирова към Вагнер“ на 28 май от 19 часа тя ще запознае специално поканена публика със своята рецепция за оперните творби на великия композитор, заел почетно място в световната музикална съкровищница. Пристрастието на режисьорката към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя неведнъж интерпретира на различни сцени в Европа, превръщайки ги в музикални събития с траен отзвук сред професионалните среди и публиката.

„В операта е необходимо да притежаваш изключително отворени сетива, да се задълбочаваш в историите, които пресъздаваш, да имаш силна творческа позиция и визия. Тези качества са особено необходими за музиката на Рихард Вагнер, която обожавам. Поставила съм 9 от неговите 13 опери, сред тях са тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн, “Валкюра“ в Залцбургския фестивал и Пекин, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна. Започнах с „Танхойзер“, още като съвсем млада режисьорка през 2007 г. във Франкфурт на Майн - това беше първият ми Вагнер, а през 2024 г. поставих „Танхойзер“ за операта в Карлсруе. Колкото повече се занимавам с Вагнер, толкова по-близък ми става този истински революционер и визионер, толкова по-добре разбирам неговата необятна същност, неговата вселена, споделя Вера Немирова по повод премиерата на „Летящият холандец“ в края на ноември 2023 във Варна. А на 11 юли 2024, в XV издание на Опера в Летния театър, отново ще съпреживеем „Летящият холандец“ в яркия съвременен прочит на постоянния гост-режисьор на Държавна опера Варна Вера Немирова, под диригентството на Светослав Борисов.

„Пътищата на Вера Немирова към Вагнер“, заедно с изложбата „Дечко Узунов - рисунки, акварели и скици“, е едно от най-значимите събития в програмата на Българския културен институт в Берлин, посветена на Деня на българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност 2024 година                                                                              .

TOP