ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО

Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа - директор на Консерватория "Джузепе Мартучи" в Салерно подписаха на 20 януари 2023 г. Протокол за сътрудничество, в който се предвижда размяна на музиканти и майсторски класове. Документът бе подписан в присъствието на Ирене Тортора - директор на Солистичния департамент във висшето учебно заведение и Якопо Сипари ди Песласерпли - постоянен гост- диригент на Държавна опера Варна, във фоайето на първи балкон, Основна сцена, където е експонирана документалната изложба, посветена на 75-годишния юбилей на Варненската опера. Партньорите си направиха снимка и пред скулптурния портрет на основателя на Варненската опера Петър Райчев.

ДАНИЕЛА ДИМОВА - ДИРЕКТОР НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

За пръв път ТМПЦ – Държавна опера Варна сключва Протокол за сътрудничество с висше музикално учебно заведение – Консерваторията по музика „Джузепе Мартучи“ в Салерно, една от най-известните и уважавани държавни консерватории в Италия. Предвиждаме обмяна на музиканти и майсторски класове с акцент върху следдипломното развитие на възпитаниците на консерваторията. Благодарение на този протокол ние ще имаме възможност по различни проекти да приемаме талантливи млади музиканти от различни групи – духови, струнни и всички инструменти, застъпени в оркестъра. Италианската страна поема транспорта и възнаграждението на младите музиканти, а ние се ангажираме с настаняването им за репетиционния период и участието им в наши представления.

 

ПРОФ. ФУЛВИО МАФИА - ДИРЕКТОР НА КОНСЕРВАТОРИЯ "ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“, САЛЕРНО

В качеството си на директор на Консерватория „Джузепе Мартучи“, съм дълбоко удовлетворен от това, което се случи във Варна. Варненският оперен театър е добре познат в чужбина и за нас е огромно предимство да работим заедно, защото така ще помогнем на най-добрите ни студенти, било то инструменталисти или вокалисти, да практикуват при вас по време на изключително силния ви летен сезон. Благодарен съм на г-жа Димова, че ни предоставя тази възможност, а ние от своя страна ще я подкрепим със знанията и уменията на нашите възпитаници.

ИРЕНЕ ТОРТОРА - ДИРЕКТОР НА СОЛИСТИЧНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ В КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“

Сключването на това споразумение ме изпълва с гордост и благодарност. Имайки предвид традициите на българското оперно пеене и успехите на българските оперни гласове, нашите студенти ще бъдат безкрайно доволни да практикуват в този вълшебен театър, в творческа атмосфера и рамо до рамо с български оперни творци.

ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ – ПОСТОЯНЕН ГОСТ-ДИРИГЕНТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

За мен е изключително радостно, че тук във Варна, където съм оставил част от сърцето си и където имам удоволствието да работя с Даниела Димова, един от най-фантастичните оперни мениджъри, които познавам, се подписа документ за партньорство с втората по значимост италианска консерватория. Оценявам високо идеята за колаборация между двата културни института. За нашите студенти ще бъде чудесно предизвикателство да приложат придобитите в консерваторията умения в истинска оперна среда. Усъвършенстването на младото поколение в практиката е много важен елемент от висшето образование и за нас тази цел е въпрос на отговорност и дълг. Благодаря на проф. Мафиа, проф. Тортора и Даниела Димова, които скрепиха с подписите си партньорството между Консерватория „Джузепе Мартучи“ и ТМПЦ – Държавна опера Варна, между Салерно и Варна, което затвърждава и надгражда културните взаимоотношения между Италия и България.

TOP