ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +
 • Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  Галопиращите цени на строителните материали причиниха забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“ на...
  Read More +
 • ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  24 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа -...
  Read More +

В ЖИВОТА ЧЕСТО МИ СЕ СЛУЧВА НЕЩО, КОЕТО ВЕЧЕ СЪМ ИЗИГРАЛ НА СЦЕНАТА

ТЕНОРЪТ ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Каварадоси, един от тримата в личната му класация с герои на Пучини, за живота, който често го сблъсква с нещо, което вече е изиграл на сцената, за съдбата на артиста и щастието да работиш това, което обичаш.

"Тоска" от Пучини в XXIII Коледен музикален фестивал, 2 декември 2022, 19.00, Държавна опера Варна.

Защо Каварадоси украсява репертоара на тенора?

Каварадоси е знакова роля за всеки тенор. Изпях я за пръв път в концертно изпълнение на „Тоска“ в "Konzerthaus" Виена преди 4 години. В моята лична класация с герои на Пучини, бих поставил Каварадоси в Топ 3, заедно с Калаф от „Турандот“ и Де Грийо от „Манон Леско“. Музиката на Пучини винаги е красива, но ако все пак трябва да посоча конкретна ария в „Тоска“, то това е арията на Каварадоси от трето действие „E lucevan le stelle”.

Щастлив съм да пея отново „Тоска“, при това с такъв прекрасен солистичен състав - Йоана Железчева, която ще дебютира в ролята на Тоска и Пламен Димитров с неговия чудесен Барон Скарпия. И след като на диригентския пулт ще бъде носителят на „Кристална лира“ 2022 маестро Григор Паликаров, вярвам, че „Тоска“ ще стане музикален празник, нашият коледен подарък за варненската публика.

 

Каварадоси е може би най-влюбеният и жертвоготовен герои сред оперните тенори. Кои черти в неговия характер се стремиш да изтъкнеш в изпълнението си?

Като всеки драматичен образ, Каварадоси изисква сериозно вокално и артистично превъплъщение. В интерпретацията си аз се стремя да покажа драматизма и героизма на Каварадоси. До последния момент той вярва, че нищо лошо не може да се случи на него и любимата му Тоска, презирайки достойно болката и всички мъчения, на които го подлага злодеят Скарпия. Както каза дъщеря ми: „Тате, омръзна ми във всяка опера да те убиват, няма ли да изпееш накрая нещо смешно?“ (усмихва се). Но това е оперната съдба на тенора, предречена му от всички велики композитори.

Може ли да прокараш някакъв паралел между артистите и техните персонажи, доколкото примадоната Тоска и художникът Каварадоси също са артисти?

Драматизмът е част от живота в изкуството и извън него. Но съдбата на артиста е да преодолява на сцената всички катаклизми и затова съм убеден, че ние, артистите, по-лесно от обикновените хора, се справяме с житейските несгоди. В живота често ми се случва нещо, което вече съм изиграл на сцената. Интересно е да си артист. Обичам това, което правя и не бих искал да се занимавам с нищо друго. Тук си спомням за проф. Павел Герджиков и историята с неговия преподавател, който възразил срещу пенсионирането си с думите: „Боже господи, та аз нито един ден не съм работил в живота си, защото правя това, което обичам“.

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

Роден на 17.06.1976 г., завършва ССВМУ „Маестро Георги Атанасов” в София (1995) и ДМА „Панчо Владигеров” с две специалности: валдхорна при проф. Стефан Кънчев (1999) и оперно пеене при доц. Иванка Нинова (2005). От 1998 до 2009 г. работи като солист оркестрант в НМТ ”Стефан Македонски”. Oт 2009 започва солистичната му кариера на оперен певец, като до 2012 г. гастролира на оперните сцени в Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Румъния, Русия. Солист на всички филхармонични оркестри в България, включително на Софийска филхармония. Изявява се на сцените на Софийската, Русенската и Варненската опера. Работи с диригентите Б. Хинчев, Е. Табаков, М. Ангелов, Б. Иванов, Г. Димитров, Н. Тодоров. П. Балев, Гр. Паликаров и редица чуждестранни диригенти. От 2012 г. е солист на Държавна опера Варна.

Оперният репертоар на Валерий Георгиев включва партиите на: Ернесто от „Дон Паскуале" и Тонио от „Дъщерята на полка” на Г. Доницети; Граф Ори от „Граф Ори” и Дон Рамиро от „Пепеляшка” на Дж. Росини;

Фентон от „Фалстаф“, Манрико от „Трубадур”, Габриел от „Симоне Боканегра”, Алфред от „Травиата”, Дукът на Мантуа от „Риголето“ и Рикардо от „Бал с маски“ на Дж. Верди; Каварадоси от „Тоска“ на Пучини“, Герман от „Дама Пика“ на Чайковски и др. Валерий Георгиев поддържа богат репертоар от кантатно-ораториални произведения. Гастролира в Румъния, Германия, Италия, Белгия и др. страни.

„ТОСКА“

Опера от Джакомо Пучини

Либрето Джузепе Джакоза и Луиджи Илика

По драмата на Викториен Сарду

Диригент Григор Паликаров

Режисьор Кузман Попов

В ролите:

ФЛОРИЯ ТОСКА – Йоана Железчева (дебют)

КАВАРАДОСИ – Валерий Георгиев

БАРОН СКАРПИЯ – Пламен Димитров

АНДЖЕЛОТИ - Евгений Станимиров

КЛИСАР - Гео Чобанов

СПОЛЕТА - Христо Ганевски

ШАРОНЕ - Людмил Петров

ТЪМНИЧАР - Петър Петров

ОВЧАРЧЕ - Благовеста Статева

РОБЕРТИ – Георги Корбаков

СЕРЖАНТ - Милен Митев

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022, 2 декември, 19.00, Държавна опера Варна.

TOP