<a href=ВИЖТЕ АФИША НИ!
ОЧАКВАМЕ ВИ." />
<a href=Разгледайте програмата
Купете билети онлайн" />
ОПЕРА, ОПЕРЕТА,<br>БАЛЕТ, КОНЦЕРТИ

ОПЕРА, ОПЕРЕТА,
БАЛЕТ, КОНЦЕРТИ

ИЗБЕРЕТЕ ОТ РЕПЕРТОАРА НИ

ИЗБЕРЕТЕ ОТ РЕПЕРТОАРА НИ

ПРОФЕСИОНАЛНИ СПЕКТАКЛИ ОТ ВСИЧКИ МУЗИКАЛНИ ЖАНРОВЕ

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  29 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  В ролята на Виолета ще се превъплъти Ирина Жекова, партнират й Валерий Георгиев и Свилен Николов...
  Read More +
 • Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  24 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  Орлин Горанов и Мариан Бачев идват с настроение за първата си за 2020 среща с публиката на...
  Read More +
 • Оперната дива Александрина Пендачанска ще пее Лейди Макбет в новата премиера на Варненската опера
  22 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Оперната дива Александрина Пендачанска ще пее Лейди Макбет в новата премиера на Варненската опера
  Голямата звезда на фестивала Опера в Летния театър, организиран от ТМПЦ – Варна, е е Александрина...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ОТ КОЛЕДНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

2.12.2019, 14.00, Сцена Ротонда

 

ИВАН КАРНАУХОВ – асистент режисьор, балетмайстор на „Копелия“

Копелия е прекрасна романтична история, разказана с хубаво чувство за хумор и с хореография, в която са включени класически и характерни танци. Чудесно забавление за цялото семейство. Нерея Асторя и Марко ди Салво танцуват в главните партии на Сванилда и Франц и публиката ще проследи не само тяхната любов, а и увлечението на Франц по непозната девойка Копелия, в чудесното изпълнение на Мариами Кулошвили. Аз ще пресъздам образа на майстора на кукли Копелиус, който ще заблуди Франц, че моята кукла е жива. Обещавам спектакълът да бъде много интересен, не само заради музиката и хореографията, а заради цялата атмосфера на постановката.

 

ЛОРА МАРИНОВА – сценограф и костюмограф на „Копелия“.

Само преди една седмица бяхме на пресконференция за премиерата на балета „Спящата красавица“ и ето ни сега на прага на една нова балетна премиера – „Копелия“. Впрочем едно темпо на работа, достойно за удивление. Този път имахме за образец прекрасния спектакъл на „Копелия“ на Красноярския театър за опера и балет, който определи нашата посока на работа. Нашият вариант на декора, разбира се, е съобразен с много по-скромните размери на варненската сцена, а костюмите са изработени от майсторите на иглата в нашето шивашко ателие, на които сърдечно благодаря за интензивната работа. Благодаря и на всички онези анонимни сътрудници, които се трудят зад кулисите за премиерата. Спектакълът ще бъде цветен, радостен и ще донесе празнично настроение на зрителите.

 

 

НЕРЕЯ АСТОРЯ – Сванилда

Сванилда има важна роля в балета, тя е годеница на Франц, двамата са любовна двойка. Аз разбирам какво чувства, тя е близка до мен и аз с уговолствие прсъздавам нейния образ. Допада ми разнообразието в хореографията на балета, който включва не само класически, но и характерни танци, както и пантомима.

 

МАРКО ДИ САЛВО – Франц

Франц е много любопитна роля, в която мога да преоткрия себе си в различни аспекти. Както вече каза Нерея, хореографията е многобразна и многопластова и за нас това е чудесна възможност да се развиваме, като усъвършенстваме не само балетната си техника, а и артистичното си майсторство. Очаквам с нетърпение премиерата довечера.

 

МАРИАМИ КУЛОШВИЛИ – Копелия

Ще изпълня ролята на куклата Копелия, заради която всъщност започва конфлика между нея и Сванилда. Ролята е сложна заради това, че куклата не изпитва никакви емоции, тя има стъклени очи и замръзнала усмивка. Това е трудно да се танцува, защото ние сме свикнали с други балетни движения, които изискват от нас емоции и пластичност. А тук всяко движение е лаконично, не бива да се забелязва дори, че дишам. Трябва така да играя, че зрителите наистина да повярват, че съм кукла, а не човек.
За пръв път съм в България, тук много ми харесва, защото хората са много доброжелателни и има много приятна атмосфера както за работа, така и за живеене. Радвам се, че съм във Варна.

 

ВЕНЦИСЛАВ АСЕНОВ – режисьор на "Джуджетата и обущарят"

„Джуджетата и обущарят“ е много кратка и семпла приказка с приятно коледно послание за две джуджета, които помагат на една баба и един дядо, изпаднали в бедност, да направят обувки и като ги продадат да посрещнат подобаващо празника. В нашата версия вие ще видите цял един град, населен с много персонажи, в който джуджетата ще дойдат наистина. Това е Варна от вашите и наши спомени и представи за един град край морето, изпълнен с много любов. Това е градът от нашите хубави детски спомени и каъвто искаме да го видим в коледните празници, озарен от усмивки и любов към ближния.

 

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА – сценограф и костюмограф на „Джуджетата и обущарят“

За мен е изключително удоволствие за пореден път да се потопя в света на децата, а заедно с режисьора и с всички майстори в театъра, да изградим един нов по-различен приказен свят. Винаги казвам, че когато става дума за представление, предназначено основно за деца, трябва да се подхожда с голяма прецизност и отговорност. С това, което ние им поднасяме, ги възпитаваме на вкус, чувствителност и до голяма степен смятам, че от нас зависи дали те ще станат редовни театрални зрители или не. Надявам се с представлението "Джуджетата и обущарят" да постигнем именно тази симбиоза между режисура, актьорска работа, сценография, музика, хореография и осветление, която е необходима, за да засити всички сетива на детския зрител, пък и не само на него. Като заключение ще добавя, че ще бъде цветно, приказно и вълнуващо.

 

ДАНИЕЛА ДИМОВА – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Трябва да добавя, че „Джуджетата и обущарят“ са първата творческа среща на Венцислав Асенов, един от най-добрите режисьори на спектакли за деца в България, с Варненския театър. Постановката, вярвам, ще получи широк отзвук, ще я видят около 3 000 зрители. След премиерата на 12 декември ще играем спектакли всеки ден, билетите са почти разпродадени и засега има все още билети само за спектаклите на 21 и 22 декември. С режисьора сме се уговорили, след коледните спектакли постановката да претърпи кратка адаптация и вече без Дядо Коледа да продължи да радва младата публика.

Несъмнено в X Коледни театрални седмици „Джуджетата и обущарят“ е най-важното представление, нашата Детска театрална Коледа. Коледа идва за да ни напомни, че трябва да отворим сърцата си за хората, които обичаме, за благодарност и благотворителност.

В празничната програма може отново да се види „Драконът“, един много естетски спектакъл с брилянтната режисура на Явор Гърдев (4,5.12), както и най-новата ни премиера „Само за жени“ с режисьор Костадин Бандутов (17.12). Не пропускайте „Паметта на водата“ (18.12), на която й остават още няколко спектакъла до 100-тното излизане на Камерна сцена „Стоян Камбарев“.

Премиерната постановка от тази година „Двубой“ (23.12) предлага един Вазов без превод. Знаем за опитите да се преведе Вазов на съвременен език, но в нашата постановка няма да видите такава адаптация, ще чуете автентичния език на Вазов, с много смях и забавление, с превъзходната игра на нашите актьори.

Не искам да пропусна, че само преди 3 дни Варненският драматичен театър се представи блестящо за пръв път в Лондон с „Изборът на Марта“ на режисьора Георги Михалков. Неговата най-нова постановка „Любовни писма“, която се играе с огромен успех и в София, ще се срещне предколедно отново с варненската публика (19.12). Любовта трябва да се взима тогава, когато е до нас, да не я отлагаме в бъдеще, е изводът, с който си тръгва всеки зрител, видял „Любовни писма“.

 

Безспорните акценти в XX Коледен музикален фестивал са двете балетни премиери – „Спящата красавица“ и „Копелия“, с хореографска редакция на Красноярския театър за опера и балет, както и нашите хитови мюзикъли от тази година – „Уестсайдска история“ (6.12) и „Любовта никога не умира“ (10.12). Прекрасният мюзикъл „Да пееш под дъжда“ от предходната година напоследък по-рядко се играе във Варна, защото много пътува из страната, а сега ще бъде нашият специален комплимент към варненските зрители (18.12) в голямата зала на ФКЦ.

Не бива да пропускаме премиерната постановка от тази година на „Княз Игор“ от Бородин, диригент Кръстин Настев, режисьор Кузман Попов, сценография и костюми Лора Маринова, с Иво Йорданов в главната роля (7.12) и детския спектакъл „Петя и вълкът“ по музика на Сергей Прокофиев“, колаборация на Държавна опера Варна със Студио „Балет“ на Бистра Бъчварова.

Очакват ни до края на декември още 3 симфонични концерта. Пърият, с диригент нашия съгражданин Мартин Георгиев, който успешно се реализира в Лондон, и солисти Фиамета Тарли и Иво Върбанов, включва творби от Моцарт, Дворжак и др. (11.12).

Вторият концерт „Четирите годишни времена от четирима композитори“ е много специален проект, неслучайно позициониран в голямата зала на ФКЦ (13.12). Това е мултимедиен концерт, с режисьор Никола Д`Анели, под диригентството на една елегантна дама - Джанна Фратта, със солисти Дино де Палма – цигулка и Сара Рулли – флейта и октавино. Този проект, който идва за пръв път в България след участието си в няколко успешни международни музикални фестивала в Италия, след Варна ще бъде представен и в Карнеги Хол Ню Йорк, в Москва и на други престижни сцени в цял свят.

За традиционните Щраусови концерти тази година сме поканили забележителния български диригент Маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония (18, 19.12), солисти на концерта ще бъдат Мария Павлова – сопран и Свилен Николов – баритон.

Не можем да завършим годината без балета „Лешникотрошачката“, която ще има 3 представления – две вечерни (13, 14.12) и едно дневно представление (15.12).

Наситеният с много събития XX Коледен музикален фестивал 2019 ще завърши с мултимедийния музикално-балетен спектакъл „Приказки от Черно море“ (21.12). След премиерата във Варна, с този много интересен проект, под диригентството на Страцимир Павлов, ще бъде закрито и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Завършвам с новината, че колаборацията между Държавна опера Варна и Държавния театър за опера и балет в Красноярск продължава със следващото съвместно турне във Великобритания, под логото на Сибирския балет. След доброто представяне на варненската балетна трупа в 3-месечното турне през миналата година, и сега, след последната „Лешникотрошачка“, балетът ни потегля отново за острова. С „Брекзит“ или без, от 17 декември до 17 март в различни градове на Великобритания ще бъдат изнесени нашите постановки „Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Копелия“ и „Лебедово езеро“. Вярвам, че те ще донесат заслужени аплодисменти за таланта и труда на нашите балетни артисти.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP