ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

ПЕТЪР РАЙЧЕВ: ЗА РУСЛАН РАЙЧЕВ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗКАЖЕ НАКРАТКО

а професионалния път на диригента Руслан Райчев (1919 – 2006) и какъв е бил той в живота разказва синът му Петър Райчев в биографичната книга „Руслан Райчев“. Изданието, посветено на 100-годишнината от рождението на видния български музикален деец, имаше национална премира във Варна през юли 2019 г. в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Книгата „Руслан Райчев“ в обем от 430 страници предлага документални факти, интервюта, спомени, придружени от 180 снимки, които създават представа за личността на Руслан Райчев. Като съставител в създаването й участва и проф. Румяна Каракостова.

– Като автор на книгата за Вашия баща, каква бе целта Ви – да напишете документална или по-научнопопулярна книга, предназначена за по-голяма аудитория или от двете по малко?

– Моята цел беше книгата да не стане чисто академична, да прилича на алманах или енциклопедия. Подобно издание ще бъде интересно само на няколко десетки специалисти. За мен тази книга трябва да се чете от всеки, който се занимава със сериозна музика в България, макар и да не е познавал Руслан Райчев. Включени са факти, цитати, интервюта, фотографии, подредени така, както се прави една енциклопедия. От друга страна, колкото и да е трудно подобна книга да бъде леснодостъпна, сме се постарали да го направим. Има и интервюта, в книгата може да се прочете какво Руслан Райчев е мислил не само за музиката, а и за политиката, например, с какво друго се е занимавал. Дори и човек, който няма нищо общо с музиката, е чувал за цигуларя Минчо Минчев или за Райна Кабаиванска, които споделят как са работили с него или какъв е бил той вкъщи и в живота. В не малка част от книгата разказвам за това. Хората, които досега са чели книгата казват, че тя се чете много лесно. Аз не мога да преценя това. Много съм доволен от структурата, защото не знаех откъде да започна. Старали сме се да се придържаме единствено към историческите факти и документи, но и да направим по-четивно издание.

Към цялата статия >>>>

TOP